Suomen suvessa festivaaleilla juhlittiin sovussa – Ruotsissa raiskausepäilyjä

Poliisi kertoo tapahtumien sujuneen pääsääntöisesti hyvässä hengessä – kun ottaa huomioon niihin osallistuneiden henkilöiden suuren lukumäärän.

Poliisi kertoo kesän tapahtumien sujuneen pääsääntöisesti hyvässä hengessä – kun ottaa huomioon niihin osallistuneiden henkilöiden suuren lukumäärän. (Kuva Fotolia)

Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna suuria kesätapahtumia oli poikkeuksellisen paljon.

FESTIVAALIT Suomalaisilla ei ollut vaikeuksia etsiä kesätapahtumia tänä viikonloppuna, sillä niitä oli tarjolla poikkeuksellisen paljon eri puolilla Suomea. Poliisi kertoo tapahtumien sujuneen pääsääntöisesti hyvässä hengessä – kun ottaa huomioon niihin osallistuneiden henkilöiden suuren lukumäärän.

Pääkaupunkiseudulla Helsinki Pride -kulkueeseen otti osaa poliisin arvion mukaan 35 000 henkilöä, ja poliisi otti kiinni kolme sitä vastustanutta. Kymmenet tuhannet juhlivat metallimusiikin Tuska-festivaalissa Suvilahdessa ja Kaisaniemessä kanadalainen maailmantähti The Weeknd keräsi 16 000 katsojaa.

Poliisi raportoi viikonlopun olleen vilkas, mutta mitään erityisen poikkeuksellista ei tapahtunut. Heinäkuun ensimmäisen ja toisen päivän välisenä yönä Helsingin kaupungin alueella tapahtui useita erityyppisiä rikoksia. Näiden selvittämiseksi poliisi otti kiinni rikoksiin epäiltyinä noin 20 henkilöä ja esitutkinnan valmistuttua rikoksien esitutkintapöytäkirjat toimitetaan tarvittaessa syyttäjälle syyteharkintaan. Rattijuopumustapauksia oli 15, joista muutamien törkeämpien tapauksien kuljettajia oli kiinniotettuina.

Hämeenlinnassa Kantolan tapahtumapuistossa Guns N´ Rosesin konsertti keräsi yli 50 000 ihmistä nauttimaan kesäisestä illasta ja musiikista. Vaikka paikalta raportoitiin mittavista jonoista ja kaljanostamisen vaikeuksista, itse tapahtuma sujui poliisin kannalta varsin hyvin ja ihmiset osasivat käyttäytyä pääosin erittäin mallikkaasti.

Ylilyöntejäkin tapahtui ja vahvasti päihtyneitä tai häiritsevästi käyttäytyviä jouduttiin tuomaan Hämeenlinnan poliisin säilöön yhteensä 24 henkilöä, mikä on reilusti tuplamäärä normaaliin viikonloppuyöhön verrattuna. Vakavilta rikoksilta vältyttiin.

Sunnuntaina puolenyön jälkeen hätäkeskuksen kautta Hämeen poliisille tuli ilmoitus, että rautatieaseman lähellä olevalla hiekkakentällä mies pahoinpitelee naista. Poliisipartio tapasi naisen, joka kertoi olleensa miesystävänsä kanssa rock-konsertissa, jossa pariskunnalle oli tullut riitaa. Nainen oli lähtenyt nukkumaan pakettiautoonsa, ja muutamaa tuntia myöhemmin saapunut mies oli välittömästi alkanut pahoinpidellä naista.

Mies oli poistunut paikalta ennen poliisia. Muuten Hämeen poliisin lauantai-sunnuntai vuorokausi ja etenkin yö sujuivat normaaliin viikonloppuyön tapaan. Rattijuoppoja tavoitettiin 7, pahoinpitelyitä kirjattiin 8 ja koko vuorokauden tehtävämäärä oli noin 390.

Provinssi-festivaalissa rikottiin myös 60 000 kävijän määrä Seinäjoen Törnävänsaaressa. Festivaalin turvallisuushenkilöstö luonnehti ilmapiiriä jopa leppoisaksi ja toistaiseksi poliisin ilmoitukset ovat koskeneet pääosin rattijuoppoustapauksia. Iskelmä Festivaali kokosi sekin Himokselle noin 35 000 juhlijaa ilman merkittäviä järjestyshäiriöitä.

Suomen suurin tapahtuma oli kuitenkin vanhoillislestadiolaisten hengellinen kesätapahtuma Suviseurat, joka kokosi Porin Kirjurinluodolle neljän päivän aikana jopa 87 000 vierasta. Kävijämäärä on kaikkien aikojen suurimpia ja ylitti arviot, suurimpana häiriönä olivat liikenneruuhkat poistumisen yhteydessä.

Kun Suomessa ongelmat kohdistuivat humalaisiin henkilöihin ja pieniin nahisteluihin, oli vastaava viikonloppu Ruotsissa skandaalinkäryinen. Jo viime kesänä suuressa Bråvalla-musiikkifestivaalissa tehtiin viisi rikosilmoitusta raiskauksista ja lukuisista seksuaalisista ahdistelutapauksista.

Tänä viikonloppuna Bråvallassa on ilmoitettu toistaiseksi kahdesta raiskauksesta, raiskauksesta raportoitiin myös Västeråsissa pidetyn festivaalin yhteydessä.

Ruotsissa on yritetty muuttaa asianlaitaa festivaalijärjestäjien koulutuksella ja vapaaehtoisilla yövahdeilla. Nyt otettiin kaikkein järeimmät keinot käyntiin, kun kesken festivaalin Bråvalla ilmoitti verkkosivuillaan, että ensi vuonna tapahtumaa ei enää järjestetä.

Kommentoi Facebookissa