Suomessa elinsiirtoa odottaa jo yli 500 ihmistä – siirrettävistä elimistä on jatkuva pula

Elinluovutuskortin voi tehdä myös puhelimella mobiilisovelluksen avulla.

Elinluovutuskortin voi tehdä myös puhelimella mobiilisovelluksen avulla. (Kuva Munuais- ja maksaliitto)

Elinsiirtoviikolla alkaneessa Odota-kampanjassa kuullaan elinsiirtoa odottavien kokemuksia.

TERVEYS Jokainen odottaa joka päivä jotakin, mutta elinsiirtolistalla olevan odotusta ei voi mitata minuuteissa. Se kestää päiviä, kuukausia, jopa vuosia.

Suomessa elinsiirtoa odottaa jo yli 500 ihmistä ja siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä elinsiirtoja oli tehty 268. Viime vuonna siirtoja tehtiin 399. Joillekin odottaminen kestää liian kauan, eivätkä he selviä siihen saakka, että sopiva elin löytyy.

Yksi elinluovuttaja auttaa keskimäärin kolmea ihmistä, mutta parhaimmillaan jopa kuusi voi saada uuden elimen samalta luovuttajalta. Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt.

Elinluovutuskortti on kuitenkin edelleen paras tapa ilmaista elinluovutustahto, myös hoitoalan ammattilaisten mielestä. Kortti nopeuttaa ja helpottaa prosessia, jolloin elimet saadaan nopeasti niitä tarvitseville, kuljetus- ja kylmäsäilytysaika lyhenee ja elinsiirron saavan ennuste paranee.

– Elinluovutuskortti kertoo tahdon selvästi myös läheisille, koska juuri heiltä kysyttäisiin mahdollisen luovuttajan mielipidettä. Puolet kansalaisista ei tiedä omaistensa kantaa elinluovutukseen. Kysymys yllättää taatusti aina, kertoo kampanjaa hallinnoivan Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Elinluovutukseen ei ole ikärajaa, myös iäkäs voi toimia luovuttajana. Omien elintensä kelpoisuutta ei tarvitse itse arvioida. Elinluovutuskortin voivat tehdä kaikki. Vakava perussairauskaan ei yleensä estä elinluovutusta, merkittävää on siirrettävän elimen kunto

Euroopan elinsiirtopäivää vietetään Suomessa lauantaina 14.10. Elinsiirtoviikko käynnistyy kuitenkin jo maanantaina 9.10. Odota-kampanjan myötä. Kampanja kertoo, miltä elinsiirron odottaminen tuntuu.

  • Odota-kampanjan nettisivut löydät tästä

Elinluovutus lyhyesti

Jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole kieltänyt sitä. Tahto pyritään selvittämään ja siitä keskustellaan omaisten kanssa.

Myös iäkäs voi olla elinluovuttaja. Elintensä kuntoa ei tarvitse itse arvioida.

Jopa kuusi ihmistä voi saada uuden elimen samalta luovuttajalta.

Elinluovutuskortti on edelleen tärkeä. Sen voi tilata osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi ilmaiseksi.

Kaikista sovelluskaupoista voi ladata ilmaiseksi Elinluovutus-sovelluksen.

Tahdon voi kirjata myös Omakantaan, mutta tieto ei vielä kulje sieltä kaikkiin terveydenhuollon yksiköihin.

Kommentoi Facebookissa