Suomessa tehtiin ryhdikäs urheilupäätös – Venäjän kanssa ei nöyristellä

Venäjän presidentti Vladimir Putin lähetti venäläissotilaita Ukrainaan. (Kuva Katri Makkonen/ Tasavallan presidentin kanslia)

Suomi jättää joukkuevoimistelun MM-kisat väliin, koska Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat saavat osallistua niihin.

VOIMISTELU Suomen Voimisteluliitto ilmoittaa, ettei Suomi osallistu marraskuun lopussa Kazakstanissa järjestettäviin joukkuevoimistelun MM-kilpailuihin. Syynä on, että kilpailuihin osallistuu joukkueita Venäjältä ja Valko-Venäjältä.

Voimisteluliiton hallitus teki päätöksen asiasta kokouksessaan 3. syyskuuta. Kilpailuista on Suomen lisäksi jäämässä pois myös muita Euroopan maita, kuten Viro.

Kansainvälisen joukkuevoimisteluliiton (International Federation of Aesthetic Group Gymnastics, IFAGG) hallitus ei ole tehnyt päätöstä venäläisten ja valkovenäläisten joukkueiden sulkemisesta pois liiton kilpailuista, vaan antaa kilpailun järjestävän maan päättää itse, salliiko se venäläisten ja valkovenäläisten joukkueiden osallistua kilpailuihin. Kazakstan ei ole määrännyt pakotteita venäläisille tai valkovenäläisille urheilijoille.

Voimisteluliitto on muiden länsimaiden tukemana tehnyt jo vuonna 2022 IFAGGille esityksen sulkea venäläiset ja valkovenäläiset joukkueet pois kilpailuista. Järjestön hallituksen kantaa asiaan on tiedusteltu tänä vuonna uudestaan.

– IFAGGin hallituksessa ja jäsenistössä meidän kantamme ja näkemyksemme siitä, että venäläisten ja valkovenäläisten ei tulisi kilpailla, jää valitettavasti vähemmistöön. Olemme aktiivisesti vaikuttaneet kansainvälisen liiton päättäjiin. Tässä tilanteessa emme voineet tehdä muuta kuin jättäytyä pois kilpailuista. Tilanne on erittäin valitettava urheilijoidemme kannalta, jotka ovat harjoitelleet ja valmistautuneet MM-kilpailuihin koko vuoden, sanoo Voimisteluliiton puheenjohtaja Kaisa Vikkula tiedotteessa.

Venäjä ja Valko-Venäjä suljettiin lähes kaikesta kansainvälisestä urheilusta Venäjän aloitettua raakalaismaiset sotatoimensa Ukrainassa 24. helmikuuta 2022. Sittemmin muutamissa lajeissa venäläisten ja valkovenäläisten osallistuminen on kansainvälisiin kisoihin sallittu, joskin urheilijat kilpailevat ilman kansallistunnuksiaan.

Venäjä pyrkii lobbaamaan urheilijansa mukaan Pariisin 2024 olympiakisoihin. Lopullista päätöstä venäläisten osallistumisesta Pariisin kisoihin ei vielä ole tehty.

Lähde Voimisteluliiton tiedote

Lue myös: Tapparalla suurin pelaajabudjetti – HIFK:lle takaisku jo ennen kauden alkua

Kommentoi Facebookissa