Suomi antoi apua 92 miljoonaa euroa maailman kriisikohteisiin

Suomi myönsi joulukuun lopussa 14 miljoonaa euroa lisää maailman humanitaarisiin kriisikohteisiin.

Suomi myönsi joulukuun lopussa 14 miljoonaa euroa lisää maailman humanitaarisiin kriisikohteisiin. (Kuva Fotolia)

Yksittäisistä kriiseistä eniten tukea myönnettiin Syyriaan ja sen lähialueille.

HUMANITAARINEN APU Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen tekemällä päätöksellä Suomi myönsi joulukuun lopussa 14 miljoonaa euroa lisää maailman humanitaarisiin kriisikohteisiin. Suomen humanitaarinen apu vuonna 2016 nousi päätöksen myötä näin 92 miljoonaan euroon.

Hätäapua suunnataan El Niño -sääilmiön aiheuttamaan kuivuuteen eteläisen Afrikan alueella, Jemeniin, Etelä-Sudaniin, Keniaan, Tsadiin, Irakiin, Afganistanin pakolaistilanteeseen sekä Pohjois-Nigeriaan. Nyt myönnetty tuki kanavoidaan YK:n maailman ruokaohjelman (WFP), YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR) ja YK:n lapsijärjestön (UNICEF) kautta.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen on huolissaan kehityksestä.

– Saimme voimattomina seurata Syyrian tuhoisaa sisällissotaa ja Aleppon tragediaa, joka on näkyvin esimerkki nykyajan pitkittyneistä, ihmisen aikaansaamista humanitaarisista kriiseistä.

Samalla Mykkänen on ylpeä siitä, että Suomi kuuluu niihin maihin, jotka tukivat humanitaarista avustustoimintaa vaikeimmissakin tilanteissa.

– Olemme myös kuluneen vuoden aikana aktiivisesti osallistuneet työhön, joka tähtää humanitaarisen avun kehittämiseen muun muassa vammaisten asemaa parantamalla ja yksityisen sektorin roolia lisäämällä.

Yksittäisistä humanitaarisista kriiseistä eniten tukea myönnettiin Syyriaan ja sen lähialueille, yhteensä 15 miljoonaa euroa. Suomen humanitaarinen apu Jemenille nousi 4,5 miljoonaan euroon ja Etelä-Sudanille 7,4 miljoonaan euroon. Jemenissä yli 80 prosenttia ihmisistä on humanitaarisen avun tarpeessa ja vuoden 2017 kokonaistarpeet nousevat 1,9 miljardiin euroon.

Irakissa mm. Mosulin takaisinvaltaukseen liittyvien sotatoimien seurauksena on arvioitu, että 1,2–1,5 miljoonaa ihmistä tarvitsee suojaa ja hätäapua. Suomen Irakiin annettava humanitaarinen apu nousi yhteensä 5,3 miljoonaan euroon. Yli miljoonan afgaanipakolaisen on arvioitu liikkuvan sekä maansisäisesti että rajojen yli takaisin Afganistaniin. Suomi on antanut neljä miljoonaa euroa pakolaistilanteeseen vastaamiseksi Afganistanissa.

Eteläisen Afrikan ruokaturvatilanne on heikentynyt merkittävästi El Niño -sääilmiön aiheuttaman vaikean kuivuuden ja siitä johtuvien satomenetysten vuoksi ja alueella on 23 miljoonaa ihmistä, jotka tarvitsevat hätäapua. Suomen tuki eteläisen Afrikan alueelle oli yhteensä 4,5 miljoonaa euroa viime vuonna.

Kenia isännöi Afrikassa toiseksi eniten pakolaisia, joita on yli 600 000. Suurin osa on tullut Somaliasta ja UNHCR tukee niiden vapaaehtoista paluuta kotimaahansa. Keniaan saapuu uusia pakolaisia Etelä-Sudanista. Suomi tukee Kenian tilannetta 1,5 miljoonalla eurolla.

Länsi-Afrikassa Sahelin alueen turvallisuusongelmat, ruokaturvattomuus, väestönkasvu ja ilmastonmuutos ovat lisänneet humanitaarisen avun tarvetta. Väestön rakenteen johdosta hyvin merkittävä osa avun tarpeessa olevista on lapsia. Suomi on vuoden 2016 lopussa myöntänyt tukea Tsadiin ja Koillis-Nigeriaan UNHCR:n ja Unicefin kautta.

Kommentoi Facebookissa