Suomi on ohittanut Ruotsin tenniksessä

Jarkko Nieminen oli tenniksen maailmanlistalla parhaimmillaan sijalla 13. (Kuva AOP)

Suomen miesten tennis on nyt korkeammalla tasolla kuin lajin ex-suurvallan Ruotsin.

TENNIS Suomen miesten tennis on hurjassa nosteessa. Otto Virtasen ja Emil Ruusuvuoren kaksinpelivoitot veivät Suomen lauantaina Davis Cupin finaaliturnaukseen voitolla Yhdysvalloista ja reilu viikko sitten Harri Heliövaara voitti US Openissa sekanelin mestaruuden.

Moiseen menestykseen harva olisi uskonut 1990-luvulla. Suomessa oli tullut muutamia maailmanlistalla 100 parhaan joukkoon nousseita ATP-tason pelaajia, kuten Veli Paloheimo ja Aki Rahunen, mutta vuosituhannen vaihteessa tennis näytti menestyksen perusteella taantuvan.

Vuonna 2000 Suomi pelasi Helsingin Talissa Davis Cupia Ruotsia vastaan. Ruotsalainen tv-ryhmä kuvasi Talin tenniskeskuksen ruostunutta tienviittaa. Raportista sai vaikutelman, että Suomi olisi tenniksen kehitysmaa.

Sitten 2001 Jarkko Nieminen löi itsensä läpi juuri Tukholman ATP-turnauksessa, jossa sijoittui toiseksi. Nieminen pelasi Grand Slam -tasolla peräti 14 vuoden ajan ja voitti kaksi ATP-turnausta. Parhaimmillaan Nieminen oli maailmanlistalla sijalla 13 vuonna 2006, jolloin eteni Wimbledonissa puolivälieriin.

Nelinpeliin keskittynyt Henri Kontinen voitti 2016 Wimbledonissa sekanelinpelimestaruuden. Kontinen pelasi vuosien ajan nelinpelissä huipputasolla.

2020-luvulla Emil Ruusuvuori löi itsensä läpi. Hän on maailmanlistalla sijalla 57. Ruotsalaisten ykkönen Mikael Ymer löytyy sijalta 84.

Otto Virtanen löytyy maailmanlistalta sijalta 125. Hyvinkin todennäköisesti Virtanen yltää 100 parhaan joukkoon jo ensi vuonna. Ruotsin toiseksi paras pelaaja Elias Ymer on sijalla 175.

Ruotsi ei edennyt Davis Cupin finaaliturnaukseen. Se hävisi välieräturnauksessa Kanadalle, Italialle sekä Chilelle.

Suomi on Ruotsin komeista tennissaavutuksista toki kaukana. Nieminenkin jäi kauaksi Björn Borgin tai Stefan Edbergin saavutuksista, joten Ruotsi voi ylpeillä suomalaisille vielä historiallaan.

Ja naisten puolella Ruotsi on Suomea selkeästi edellä. Naisten WTA-rankingissa paras suomalaispelaaja Anastasia Kulikova on sijalla 321. Ruotsin parhaista Rebecca Peterson on sijalla 93 ja Mirjam Björklund 150.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Suomi teki sensaation – kaatoi USA:n tenniksen Davis Cupissa

Kommentoi Facebookissa