Suomi teki yli 100 ilmoitusta markkinoilta löytyneistä vaarallisista tuotteista – LED-valaisimista ihovoiteisiin

Ilmoituksia tehtiin esimerkiksi ihovoiteista, joissa on allergisoivia ainesosia.

Ilmoituksia tehtiin esimerkiksi ihovoiteista, joissa on allergisoivia ainesosia. (Kuva Fotolia)

Yli 2200 vaarallista tuotetta poistettiin hyllyiltä Euroopassa tehokkaan tietojenvaihdon kautta.

TURVALLISUUS Millaisia kemiallisia riskejä ihovoiteisiin tai kynsiliimoihin saattaa liittyä? Eihän kesän remonttitöihin hankkimaasi kulmahiomakonetta ole todettu jo muualla vaaralliseksi?

Eurooppalaiseen vaarallisten tuotteiden RAPEX-hälytysjärjestelmään tehtiin viime vuonna 2201 ilmoitusta vaaralliseksi todetuista tuotteista. Ilmoitukset koskivat viime vuosien tavoin usein leluja, moottoriajoneuvoja sekä vaatteita ja asusteita. Kemialliset riskit näkyivät useissa eri tuoteryhmissä. Muita tuotteiden yleisimmin aiheuttamia riskejä olivat ulkoiset vammat sekä tukehtumis-, sähköisku- ja palovaara.

Euroopan komissio on nyt julkaissut viime vuoden tilastoja koskien vaarallisten tuotteiden hälytysjärjestelmään tehtyjä ilmoituksia ja niihin tehtyjä jatkotoimenpiteitä. Tietoja on kerätty järjestelmään jo vuodesta 2003, ja se toimiikin työkaluna niin viranomaisille, kuluttajille kuin yritysten sisäänostajillekin.

Suomessa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes toimii järjestelmän yhteyspisteenä ja koordinoi toimintaa kansallisesti. Suomi teki viime vuonna yhteensä 102 ilmoitusta Suomen markkinoilta löytyneistä vaarallisista tuotteista.

Suomen ilmoittamat vaaralliset tuotteet. Sähkölaitteet-luokkaan on lisätty myös komission erikseen luokittelemat lamput ja valaisimet.
Suomen ilmoittamat vaaralliset tuotteet. Sähkölaitteet-luokkaan on lisätty myös komission erikseen luokittelemat lamput ja valaisimet. (Kuva Tukes)

Ilmoituksia tehtiin esimerkiksi LED-valaisimista, joissa on sähköiskun vaara, ihovoiteista, joissa on allergisoivia ainesosia sekä leluista, joissa on kiellettyjä muovin pehmentimiä tai pieniä tukehtumisvaaraa aiheuttavia osia. Muutamaan viime vuoteen nähden Suomen tekemien ilmoitusten määrä on kasvanut.

– Tähän vaikuttaa osaltaan riskiperusteisesti kohdistettu markkinavalvonta. Kasvaneesta ilmoitusmäärästä ei siis voida suoraan päätellä, että vaarallisten tuotteiden määrä markkinoilla olisi kasvanut, ylitarkastaja Jenni Mutka Tukesista kertoo.

Ilmoitusten lisäksi Suomi on tehnyt järjestelmän kautta 489:ään muun maan tekemään ilmoitukseen reaktion. Reaktio tehdään, jos tuotetta on esimerkiksi löytynyt Suomen markkinoilta tai jos alkuperäiseen ilmoitukseen on antaa lisätietoja.

Tehokkaan tietojenvaihdon ansiosta markkinoilla on turvallisempia tuotteita, mikä hyödyttää suoraan kuluttajia. Järjestelmän kautta viranomaiset saavat myös tietoja tuotteista, jotka on jo jossain jäsenvaltiossa todettu vaarallisiksi eikä niitä tarvitse enää testata uudelleen. Lisäksi yritykset voivat järjestelmän tietojen avulla tunnistaa omiin tuoteryhmiinsä liittyviä keskeisiä vaaratekijöitä ja kiinnittää niihin huomiota jo ennen tuotteiden markkinoille saattamista.

Tukes on valmistelemassa yrityksille opastusvideoita järjestelmän ja sen sisältämien tietojen tehokkaaseen hyödyntämiseen liittyen.

Kommentoi Facebookissa