Supertähdet puuttuvat – Leijonat kaukana optimaalisesta joukkueestaan

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue voitti Pekingissä 2022 olympiakultaa (Kuva: Jääkiekkoliitto)

Leijonilla ei ole ollut MM-kisoissa NHL:n supertähtiä neljään vuoteen. Menestys on silti ollut vakuuttavaa.

JÄÄKIEKKO Leijonien MM-kisajoukkueen kokoonpano on lähes valmis. NHL:stä ja Ruotsin SHL:n finaaleista voi tulla vielä muutama vahvistus, mutta montaakaan pelaajaa ei MM-joukkueessa enää vaihdu.

Leijonien kokoonpanossa on peräti 18 olympiavoittajaa Pekingin kisoista. NHL:stä mukana on neljä vahvistusta, joihin lukeutuu Pekingissä kultaa torjunut maalivahti Harri Säteri, joka olympialaisten jälkeen siirtyi NHL-seura Arizona Coyotesiin.

Leijonien muut NHL-vahvistukset ovat Joel Armia, Henri Jokiharju ja Juho Lammikko. Heistä mahdollisesti vain Jokiharju olisi mahtunut Leijonien olympiajoukkueeseen Pekingin kisoihin, jos NHL olisi päästänyt pelaajansa sinne.

Suomen pelaajatuotannon taso on ollut kovassa nosteessa. Se näkyy siinä, että lähes kaikki parhaat suomalaispelaajat ovat mukana NHL:n pudotuspeleissä.

Suomalaisista niin sanotuista tähtitason pelaajista vain Patrik Laineella ja Rasmus Ristolaisella loppui kausi runkosarjaan. Ristolaiselta MM-turnaus jää väliin taannoisen loukkaantumisen takia ja Laineen päätös kisamatkasta saadaan myöhemmin tällä viikolla.

NHL:n pudotuspeleistä ensimmäisen kierroksen jälkeen putoavista joukkueista odotellaan Leijonille vielä mahdollisia vahvistuksia. Esimerkiksi Mikko Rantanen, Sebastian Aho, Aleksander Barkov tai Miro Heiskanen ovat sen tason pelaajia, ettei mikään joukkue kieltäytyisi heidän palveluksistaan.

Edellisen kerran Suomi sai MM-kisoihin joukon kovan tason NHL-pelaajia 2018. Silloin Leijonien taival päättyi yllättävään puolivälierätappioon Sveitsille.

Vuoden 2019 MM-kisoihin NHL-pelaajista Suomea vahvistivat vain Lammikko, Jokiharju ja Kevin Lankinen, mutta Suomi voitti silti kultaa. Pudotuspeleissä Suomi päihitti Ruotsin, Venäjän ja Kanadan joukkueet, joissa oli useita kovan luokan NHL-kiekkoilijoita.

Vuoden 2021 MM-kisoissa Suomea vahvistivat NHL-pelaajista vain Olli Määttä ja Arttu Ruotsalainen. Silti Suomi voitti hopeaa hävittyään finaalin Kanadan NHL-joukkueelle jatkoajalla.

Suomi menestyy ilman supertähtiäänkin. Tavalliselle kansalle monet suomalaiset NHL:n huippupelaajat ovat suhteellisen tuntemattomia suuruuksia, koska maajoukkueessa heitä ei ole nähty vuosikausiin. Satunnaisempaa jääkiekon seuraajaa kiinnostaa Suomen joukkue, eikä se, missä sarjassa pelaaja pelaa.

Suomen kaikki parhaat NHL-tähdet nähtäneen seuraavan kerran maajoukkueessa helmikuussa 2024. NHL järjestää tuolloin World Cup-turnauksensa. Myös Milanon 2026 talviolympiakisoissa NHL-kiekkoilijoiden on määrä olla mukana.

Teksti Otto Palojärvi

LUE MYÖS: Leijonat sai kolme NHL-vahvistusta – pelaavat jo tällä viikolla

Kommentoi Facebookissa