Suuressa talousrikosjutussa rahaa annettiinkin vain rakkaudesta – vankilatuomio vaihtui pieniin sakkoihin

Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden tuomion Vantaan kaupungin kaavoituskuvioita koskevassa talousrikosjutussa.

Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden tuomion Vantaan kaupungin kaavoituskuvioita koskevassa talousrikosjutussa. (Kuva Fotolia)

Yksi hovioikeuden jäsen olisi hylännyt Jukka Peltomäen syytteen myös lahjusrikkomuksesta.

TUOMIO Helsingin hovioikeus on kumonnut Vantaan entisen kaupunginjohtajan Jukka Peltomäen ehdottoman kahden vuoden ja kahden kuukauden vankeusrangaistuksen törkeästä lahjuksen ottamisesta. Hovioikeus tuomitsi Peltomäen vain lahjusrikkomuksesta 51 päiväsakkoon, joista tulee hänen tuloillaan maksettavaa 1632 euroa.

Kyse oli Vantaan kaupungin kaavoituskuvioita koskevasta talousrikosjutusta, johon liittyivät myös vantaalainen arkkitehtitoimisto Forma-Futura ja sen omistaja Leila Tuominen. Peltomäen epäiltiin edistäneen yhtiön liiketoimia erilaisia etuja vastaan. Etuihin kuului muun muassa asuminen alle markkinahintojen Forma-Futuran omistamissa asunnoissa, laskujen ja ulkomaan matkojen maksaminen sekä rahalliset lainat, joilla ei ollut takaisinmaksusuunnitelmaa.

Jukka Peltomäen epäiltiin olleen jäävi osallistuessaan virkamiehenä vantaalaisiin kaavoitushankkeisiin, joissa hänen epäiltiin edistäneen Tuomisen hankkeita erilaisissa kaavamuutoksissa. Oikeuden mukaan asiasta ei ollut näyttöä.

Syyttäjän mukaan Peltomäki ja hänen perheensä olivat saaneet Tuomisen yhtiöltä taloudellista etua noin 280 000 euron edestä vuosien 2006–2011 välisenä aikana. Peltomäki tuomittiin käräjäoikeudessa menettämään valtiolle vastaanottamiensa lahjojen tai etujen arvona yhteensä 187 958,05 euroa, hovioikeus alensi summaksi 138 507,05.

Osapuolet vetosivat rahalahjoissa siihen, että ystävyyssuhde oli syventynyt rakkaussuhteeksi. Tämän hovioikeus katsoi oikeaksi.

”Hovioikeus on katsonut huomioon ottaen Jukka Peltomäen ja Tuomisen seurustelusuhteen kesto ja taloudellisen tukemisen jatkuminen samanlaisena lähes 25 vuoden ajan, että Tuomisen tekoaikana antama tuki oli johtunut läheisestä ihmissuhteesta sekä Tuomisen halusta käyttää varallisuuttaan muiden hyväksi.”

Huomattavien etujen vastaanottaminen useiden vuosien aikana oli kuitenkin ollut hovioikeuden mukaan omiaan heikentämään luottamusta viranomaistoiminnan tasapuolisuuteen ja Peltomäen katsottiin syyllistyneen lahjusrikkomukseen.

Leila Tuominen oli saanut käräjäoikeudessa kahdesta törkeästä lahjuksen antamisesta kahden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen. Lisäksi hänet oli asetettu viideksi vuodeksi liiketoimintakieltoon. Hovioikeuden mukaan Tuominen ei ollut syyllistynyt rikoksiin ja hylkäsi syytteen kaikin osin.

Yksi hovioikeuden jäsen olisi hylännyt Jukka Peltomäen syytteen myös lahjusrikkomuksesta.

Lue myös: Suuressa lahjusjutussa ex-kaupunginjohtajalle ehdotonta vankeutta – kaavoitusvyyhti toi kovat tuomiot

Kommentoi Facebookissa