Suzukin pikkumaasturi uudistuu vihdoinkin – neljännen sukupolven Jimny tulee

Linjat ovat jopa nykymallia kulmikkaammat, ja todella pystyssä olevassa nokassa ja maskissa on vahvaa Jeep-henkeä.

Linjat ovat jopa nykymallia kulmikkaammat, ja todella pystyssä olevassa nokassa ja maskissa on vahvaa Jeep-henkeä. (Kuva Suzuki)

Ensimmäiset kuvat vuosivat julkisuuteen, ikoninen tyyli ei katoa mihinkään.

AUTOT Autojen tavallinen malli-ikä on yleensä ollut seitsemän vuoden luokkaa, mutta viime aikoina uudistumistahti on nopeutunut monilla merkeillä jatkuvasti kasvavaan kilpailuun vastaamiseksi. Suzukin jo lähes legendaariseen asemaan kohonnut Jimny-pikkumaasturi edustaa kuitenkin päinvastaista koulukuntaa.

Auto tuli nimittäin ensimmäistä kertaa markkinoille vuonna 1970, ja se on ehtinyt vasta kolmanteen sukupolveensa. Sitäkin on tehty jo vuodesta 1998 lähtien, eli nykymallin Jimny saavuttaa kohta 20 vuoden rajapyykin. Toki pikkumaasturille on tehty pieniä faceliftejä matkan varrella, mutta perustekniikka ei ole juuri muuttunut.

Seuraajaa on siis ehditty jo odotella, ja neljännen sukupolven Jimnyn naamioituja prototyyppejä on bongattu salavalokuvaajienkin linsseihin. Nyt auton ensimmäiset kuvat vuosivat julkisuuteen reilusti etuajassa, koska ainakin Euroopassa uutta Jimnyä odotellaan myyntiin vasta vuonna 2019.

Kuvista käy heti ilmi, että pikkumaasturin ikoninen tyyli ei katoa mihinkään. Linjat ovat jopa nykymallia kulmikkaammat, ja todella pystyssä olevassa nokassa ja maskissa on vahvaa Jeep-henkeä. Sivuprofiilia dominoivat mustilla muovilevikkeillä varustetut kulmikkaat pyöränaukot, jotka täytetään taatusti hienostelemattomilla peltivanteilla. Tarkoituksenmukainen maasturilinja jatkuu peräpäässäkin, ja varapyörä komeilee perinteiseen tyyliin sivulle aukeavassa takaluukun kannessa.

Sivuprofiilia dominoivat mustilla muovilevikkeillä varustetut kulmikkaat pyöränaukot, jotka täytetään taatusti hienostelemattomilla peltivanteilla.
Sivuprofiilia dominoivat mustilla muovilevikkeillä varustetut kulmikkaat pyöränaukot, jotka täytetään taatusti hienostelemattomilla peltivanteilla. (Kuva Suzuki)

Sisustankin tyyli on edeltäjästä tuttua, mutta kulmikkaan kojelaudan keskellä komeilee sentään tuore kosketusnäyttö. Lisäksi keskikonsoli kytkimineen on uusi, ja sama koskee myös rattia sekä kantikkaiden koteloiden pohjalla olevia mittareita. Vaikka perusmallin tyyli on varsin karua, Jimnyä pystyy tuunaamaan mieleisekseen erilaisilla lisävarusteilla ja väriyhdistelmillä ainakin joillakin markkina-alueilla. Tästäkin on vuotanut julkisuuteen eri mahdollisuuksia esittelevä kuva.

Uusi Jimny seuraa edeltäjiensä jalanjäljillä myös siinä suhteessa, että se on pesunkestävä maasturi. Neliveto on aina vakiona, ja muukin alustatekniikka on sitä luokkaa, että auton kulku ei pysähdy ensimmäiseen esteeseen. Katumaasturihömpötys jätetään siis muiden heiniksi, ja toki Suzukin omasta mallistostakin löytyy vaihtoehtoja mukavampaa SUV:ta etsiville asiakkaille. Jimnyn hinnan ei pitäisi juuri nousta, joten se pysyy jatkossakin yhtenä markkinoiden halvimmista aidoista maastureista.

Moottoritekniikasta ei ole vielä varmoja tietoja, mutta edullinen hinta määrittelee pitkälti myös pellin alla piilevän tarjonnan. Niinpä Suzukin uutta Boosterjet-pikkuturboa ei välttämättä nähdä Jimnyssä, vaan maasturissa saatetaan tyytyä yksinkertaisempaan ja halvempaan Dualjet-vapariin. Senkin pitäisi pudottaa merkittävästi päästöjä nykymalliin verrattuna, joka tuprauttelee ilmoille peräti 162 grammaa hiilidioksidia kilometriä kohti.

Kommentoi Facebookissa