Taas murhaava terrori-isku pakettiautolla väkijoukkoon – Isis ilmoittautui Barcelonan hyökkäyksen tekijäksi

Valkoinen pakettiauto ajoi kovaa vauhtia Espanjassa Barcelonan La Rambla -pääkadulla väkijoukkoon.

Valkoinen pakettiauto ajoi terrori-iskussa kovaa vauhtia Espanjassa Barcelonan La Rambla -pääkadulla väkijoukkoon. (Kuva AOP)

Espanjan poliisi on tunnistanut pakettiauton vuokranneen 28-vuotiaan marokkolaisen.

TERRORI-ISKU Torstaina noin kello 18 aikaan valkoinen pakettiauto ajoi kovaa vauhtia Espanjassa Barcelonan La Rambla -pääkadulla väkijoukkoon. Ajaja pakeni juosten tapahtumapaikalta. Katu on kaupungin suosituin turistikohde.

Tämänhetkisten tietojen mukaan 13 ihmistä on kuollut ja jopa 100 loukkaantunut. Katalonian itsehallinto­alueen presidentti Carles Puigdemont kertoi tiedotustilaisuudessaan, että uhrien joukossa on myös lapsia. Puigdemontin mukaan poliisi on pidättänyt kaksi ihmistä tapaukseen liittyen. Myöhemmin pidätyksiä tehtiin kolmas.

Espanjan poliisi on vahvistanut pakettiauton vuokranneen miehen henkilöllisyyden, hän on 28-vuotias Driss Oukabir. Terroristijärjestö Isis on ottanut teon vastuulleen. Äärijärjestön propagandatoimiston mukaan tekijät ovat Isisin ”sotilaita”.

Poliisi on ilmoittanut marokkolaissyntyisen Driss Oukabirin olevan iskussa käytetyn pakettiauton vuokraaja, terroristijärjestö Isis on ottanut teon myös vastuulleen.
Poliisi on ilmoittanut marokkolaissyntyisen Driss Oukabirin olevan iskussa käytetyn pakettiauton vuokraaja, terroristijärjestö Isis on ottanut teon myös vastuulleen. (Kuva Espanjan poliisi)

Espanjalainen El Pais -lehti kertoo, että Oubakir on tuomittu aikaisemmin erilaisista rikoksista. Hän on syntynyt Marokossa, mutta asunut ennen Kataloniaan tuloaan mahdollisesti myös Marseillesissa, Etelä-Ranskassa.

Tapahtuneesta on liikkunut myös vääriä tietoja, esimerkiksi väitetystä panttivankitilanteesta barcelonialaisessa ravintolassa. Katalonian poliisi on kuitenkin ilmoittanut Twitter-tilillään, että toisella autolla on yritetty ajaa kahden poliisin päälle tarkastuspisteellä lähellä Barcelonaa. Tapaus liittyy mahdollisesti La Ramblan iskuun.

Alcanarissa sijaitsevassa talossa on tapahtunut myös räjähdys. Samoin poliisin mukaan Cambrilsissa auto on ajanut ihmisiä päin. Pikkukaupungissa suoritetussa poliisin operaatiossa on surmattu viisi terroristiksi epäiltyä, joilla tietojen mukaan on ollut räjähdeliivit yllään.

Espanjassa tapahtui suuri terrorihyökkäys edellisen kerran 13 vuotta sitten, kun Madridissa tehtiin lähijuniin kohdistunut pommi-iskujen sarja. Tuolloin peräti 192 ihmistä kuoli ja yli 2 000 loukkaantui. Maassa on ollut terrorivaroitus vuodesta 2015 lähtien.

Ulkoministeriöllä ei ole toistaiseksi tietoa mahdollisista suomalaisuhreista, uhrien joukossa on tiettävästi 24 maan kansalaisia. Barcelonassa asuu noin 500 suomalaista ministeriön arvion mukaan.

  • EDIT 6.30: Tarkennettu pidätettyjen ja uhrien tietoja

Kommentoi Facebookissa