Taiteen uudet akateemikot vastaanottivat arvonimensä – näytelmäkirjailija, säveltäjä ja performanssitaiteilija

Akateemikot näytelmäkirjailija Sirkku Peltola ja performanssitaiteilija Roi Vaara, takana Taideneuvoston puheenjohtaja Juha Itkonen, tasavallan presidentti ja tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen. Säveltäjä Kaija Saariahoa edusti hänen tyttärensä Aliisa Neige Barrière. (Kuva Matti Porre/ Tasavallan presidentin kanslia)

Akateemikon arvonimi on saajalleen kunnianosoitus; siihen ei liity palkkaa eikä apurahaa.

AKATEEMIKOT Tasavallan presidentti myöntää taiteen akateemikon arvonimen taideneuvoston esityksestä erittäin ansioituneelle taiteenharjoittajalle. Taiteen akateemikkoja voi olla samanaikaisesti yksitoista. Akateemikon arvonimi on saajalleen kunnianosoitus; siihen ei liity palkkaa eikä apurahaa.

Akateemikkojen Kirsi Kunnas-Syrjän, Ralf Långbackan sekä Outi Heiskasen kuoltua akateemikon arvonimi on ollut kahdeksalla ansioituneella taiteenharjoittajalla. Taiteen akateemikkoja ovat olleet mediataiteilija Eija-Liisa Ahtila, valokuvaaja Carl-Johan (Caj) Bremer, elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalo, tanssitaiteilija Marjo Kuusela, arkkitehti Juha Leiviskä, kirjailija Hannu Mäkelä, tekstiili- ja muotitaiteilija Vuokko Eskolin-Nurmesniemi sekä kapellimestari Jorma Panula.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi viime viikolla taiteen akateemikon arvonimen näytelmäkirjailija, teatteriohjaaja, dramaturgi Sirkku Peltolalle, säveltäjä Kaija Saariaholle sekä performanssitaiteilija Roi Vaaralle.

Sirkku Peltola (s. 1960, Kangasala) on yksi Suomen eniten esitetyistä näytelmäkirjailijoista ja menestyneimmistä ohjaajista. Akateemikon arvonimen myöntämistä Peltolalle perustelee se, että hän edustaa teatteritaidetta näytelmäkirjailijana, dramaturgina ja ohjaajana.

Kaija Saariaho (s. 1952) on kansainvälisesti menestyneimpiä suomalaisia taiteilijoita. Kaija Saariahon nimitystä akateemikoksi perustelee sekä hänen poikkeuksellisen laaja, monipuolinen ja yksilöllinen elämäntyönsä että hänen luomisvoimansa ajankohtaisuus.

Roi Vaara (s.1953, Moss, Norja) on kansainvälisesti arvostettu performanssitaiteen pioneeri, joka on tehnyt alaa näkyväksi Suomessa 1980-luvulta alkaen. Akateemikon arvonimen myöntämistä performanssitaiteilija Roi Vaaralle perustelee se, että hän edustaa visuaalisiin taiteisiin kytkeytyvää taiteenalaa, jota ei ole ollut akateemikkokunnassa aiemmin.

Taiteilijat vastaanottivat arvonimen Helsingissä Säätytalolla järjestetyssä juhlatilaisuudessa. Tieteen alalla akateemikon arvonimi voi olla samanaikaisesti enintään kuudellatoista kotimaisella tieteenharjoittajalla.

Lue myös: Helsingin yliopisto vihkii kunniatohtoreita – mukana Sauli Niinistö ja ympäristöaktivisti Greta Thunberg

Kommentoi Facebookissa