Tällaiset ovat Sipilän hallituksen ministereiden varat ja velat – ”Ei saa vaarantaa luottamusta toimintaan”

Valtioneuvosto on lähettänyt eduskunnalle kirjelmän valtioneuvoston jäsenten sidonnaisuuksista.

Valtioneuvosto on lähettänyt eduskunnalle kirjelmän valtioneuvoston jäsenten sidonnaisuuksista. (Kuva Valtioneuvoston kanslia/ Laura Kotila)

Ministerin on annettava eduskunnalle selvitys elinkeinotoiminnasta sekä merkittävästä varallisuudesta.

MINISTERIT Valtioneuvosto lähetti viime viikolla eduskunnalle kirjelmän valtioneuvoston jäsenten sidonnaisuuksista. Kyseisessä selvityksessä ilmoitetaan ministereiden varat ja velat, sekä sidonnaisuudet kuten esimerkiksi hallituspaikat yhtiöissä. Selvitys on perustuslain 63 §:n edellyttämä ja se perustuu ministereiden ilmoittamiin muutoksiin.

”Valtioneuvoston jäsen ei saa ministeriaikanaan hoitaa julkista virkaa eikä sellaista muuta tehtävää, joka voi haitata ministerin tehtävien hoitamista tai vaarantaa luottamusta hänen toimintaansa valtioneuvoston jäsenenä.”

”Ministerin on viivytyksettä nimitetyksi tultuaan annettava eduskuntaa varten selvitys elinkeinotoiminnastaan, omistuksistaan yrityksissä ja muusta merkittävästä varallisuudestaan sekä sellaisista ministerin virkatoimiin kuulumattomista tehtävistään ja muista sidonnaisuuksistaan, joilla voi olla merkitystä arvioitaessa hänen toimintaansa valtioneuvoston jäsenenä.”

Sipilän hallituksessa on 17 ministeriä ja nyt muutoksista ilmoitti 13 ministeriä, eli valtioneuvoston jäsenistä puuttuivat pääministeri Juha Sipilä, elinkeinoministeri Mika Lintilä, maatalousministeri Jari Leppä sekä työministeri Jari Lindström. Heiltä löytyy kuitenkin aikaisempi ilmoitus, muutoksista on ilmoitettu tämän hallituksen aikana kaikkiaan toistakymmentä kertaa.

Tällä hetkellä pääministerin palkkio on 11 142,33 euroa kuukaudessa ja ministerin palkkio 9 287,91 euroa kuukaudessa, palkkio on veronalaista tuloa.

Ministereillä maltilliset omistukset

Toisen päähallituspuolueen kokoomuksen puheenjohtajalla, valtiovarainministeri Petteri Orpolla on suorina osakeomistuksina Koneen 60 osaketta, Neste Oil 150 osaketta, Oriola-KD B 240 osaketta, UPM 300 osaketta sekä Ponsse 200 osaketta. Rahasto-osuuksia Orpo omistaa OP-Amerikasta sekä OP-Kiinasta.

Sinisten puheenjohtajalla, urheilu- ja kulttuuriministeri Sampo Terholla on rahasto-osuuksia 146 000 euron edestä. Ulkoministeri Timo Soini on eritellyt osakeomistuksensa seuraavasti: Elisa Oyj 50 osaketta, Metso Oyj 20 osaketta, Outokumpu Oyj 150 osaketta, Wärtsilä Oyj 60 osaketta, Outotec Oyj 200 osaketta sekä Sampo Oyj 20 osaketta.

Ministereillä on yhtä poikkeusta lukuun ottamatta melko maltilliset osakeomistukset, kiinteää omaisuutta löytyy asunnoista kesämökkeihin ja metsätiloihin. Maatalousministeri Jari Lepällä on aikaisemman ilmoituksen mukaan liki 50 hehtaaria peltoa ja lähes parisataa hehtaaria metsää.

Annika Saarikolla, Sanni Grahn-Laasosella sekä Kai Mykkäsellä on hieman muita suuremmat asuntolainat yhdessä puolison kanssa, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolaisella puolestaan muita jonkin verran laajempi osake- ja sijoitusasunto-omaisuus.

Pääministerillä ei muutoksia

Juha Sipilän viimeisin ilmoitus on puolentoista vuoden takaa, heinäkuulta 2017. Muutoksia oli tuolloin Kempeleen kunnanvaltuuston päättynyt jäsenyys. Kohdassa ”Muu merkittävä varallisuus kuten kiinteä omaisuus” pääministeri ilmoitti seuraavaa:

”Yhteisomistuksessa vaimon kanssa seuraava varallisuus: Metsätilat Oulussa ja Muhoksella, yhteensä n. 180 ha. Omassa käytössämme olevia kiinteistöjä, joista merkittävin omakotitalo Sipoossa. Lisäksi merkittävä rahoitusomaisuus talletettuna seuraaviin Nordea pankki Suomi Oyj:n sekä Helsingin OP Pankki Oyj:n yksityishenkilöille tarjoamiin sijoitusinstrumentteihin; Nordea Eläkesijoitus, Nordea säästöhenkivakuutus 2 kpl, Nordea Capital Private (tuottokori) sekä OP Kasvutuottotili.”

Osakeomistukset ja muut omistukset yrityksissä -kohdassa on tyhjä rivi, niin kuin Sipilällä on ollut koko hallituskauden ajan. Kyse on niin sanotuista ”vakuutuskuorista”, joiden sisällä olevia osakkeita ei tiedetä.

Oikeuskanslerille tehtiin jo kesällä 2015 kantelu, koska Sipilän ilmoitus hyväksyttiin ”ilman että hän selvittää sidonnaisuuksiaan henkilökohtaisessa sijoitustoiminnassaan”. Tämän vuoksi pyydettiin tutkimaan, liittyykö ”Sipilän sijoituksiin veronkiertoa tai jotain muuta laitonta toimintaa, koska hän ei avaa pääministerinä sidonnaisuuksiaan, kuten laki edellyttää”.

Kantelu ei johtanut toimenpiteisiin, sillä apulaisoikeuskanslerin mukaan ”merkittävän sijoitusvarallisuuden kohdalla voidaan pitää riittävänä sijoituskohteen nimeämistä” ja ”ilmoitusten sisällön riittävyyden arvioi viime kädessä eduskunta”. Kuinka Sipilä rikastui ja kuinka hänen liikemiestaustansa on näkynyt myös pääministerin työssä, siitä kertoi myös tuore kirja Keskustan valtakunta – kertomus rahasta, vallasta ja korruptiosta.

Liikenainen liikenneministerinä

Pisin lista omistuksia, sijoituksia ja luottamustoimia on odotetusti liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerillä. Osakeomistuksina yrityksissä on osuus perheyhtiössä Oy Vallila Interior 30 prosenttia, sataprosenttinen omistus Sophos Capital Oy:ssä sekä Lumo Störsvik Oy:n osakkeita 8 kappaletta. Muun muassa mobiilikaraoken kehittäneen oululaisen SingOn Oy:n konkurssissa Berneriltä poistui 5000 kappaletta yhtiön osakkeita. Sijoitusasunnot löytyvät Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta sekä loma-asunto Espanjasta.

Luottamus- ja hallintotehtäviä yrityksissä ja yhteisöissä Bernerillä on hengästyttävästi, Vallila-ryhmän yhtiöissä Oy Vallila Interior Ab hallituksen puheenjohtaja, Oy Vallila Collection Ab hallituksen jäsen, Oy Vallila Contract Ab hallituksen jäsen, Oy Vallila Interior International Ltd hallituksen puheenjohtaja, Interior Capital Oy hallituksen puheenjohtaja, Oy Interior Invest Ab hallituksen puheenjohtaja, As Oy Espoon Rantatähdyke hallituksen jäsen, Laurinkallio Oy hallituksen jäsen, Kiinteistö Oy Focus Gate Logistics hallituksen jäsen, Menstoor Oy hallituksen puheenjohtaja sekä Fembition Oy, hallituksen jäsen ja toimitusjohtaja.

Muita hallinto- ja luottamustehtäviä Anne Bernerillä on Uuden Lastensairaalan tukisäätiön hallituksen puheenjohtajuus, hän on myös Women Corporate Directors Finland ry:n hallituksen puheenjohtaja, Sydäntutkimussäätiön hallituksen jäsen sekä Helsingin Diakonissalaitoksen hallintoneuvoston jäsen.

Lainaa liikenneministeri Anne Bernerillä ei ole lainkaan, kun edellisessä ilmoituksessa niitä oli vielä yli 500 000 euroa. Omaisuudesta on poistunut puolestaan liikehuoneisto Helsingissä sekä kiinteistöyhtiön omistusta.

Lue myös: Kuinka pääministeri oikein aikoinaan rikastui? – Valtionyhtiö lainasi rahat, Sipilä sai miljoonavoitot

Kommentoi Facebookissa