VIRO Tallinnan sataman makasiinin ovessa tulijaa katsoo vanha merenkävijä omassa elementissään, purjelaivan ruorin ääressä. Tiilimuurien kätköissä luonnollisen kokoinen Algoth Niska tervehtii nauraen ja käsiään levitellen, salakuljettajien kuningas menestyksen vuosinaan kieltolain aikana.
Tyttärenpoika Ilkka ”Danny” Lipsanen antoi suostumuksen isoisänsä käyttämiseen tislaamon keulakuvana. Niskasta liikkuu uskomattomia tarinoita, mutta tullimiesten kanssa kilpailemisen lisäksi mies tosielämässäkin pelasi menestyksekkäässä Suomen jalkapallomaajoukkueessa Tukholman olympialaisissa vuonna 1912 ja pelasti väärennettyjen passien avulla juutalaisia natsi-Saksan kynsistä talvisodan alla.
Lootsi-kadulla sijaitsevan Algoth Distillery & Barin erikoisuus paljastuu lasisen takaseinän toiselta puolelta. Siellä sijaitsee huippumoderni hollantilainen tislaamolaitteisto. Tislaamomestari Juha Väänänen kertoo, että he eivät halunneet hankkia vanhanaikaisia kuparipannuja, jotka vain näyttäisivät nostalgisilta.
– Algoth Niska olisi itsekin halunnut tarjota asiakkailleen vain parhaita tuotteita. Ultramoderneilla laitteilla saadaan aikaan erittäin puhtaita tuotteita ja tehokkaassa aikataulussa.
Niskan seikkailut toivat hänet usein hankintamatkoille Tallinnaan, vaikka asiakaskunta löytyi Suomesta. Samoin artesaanitislaamon perustamiselle Suomen sijasta Viroon löytyvät käytännön syyt – toimintamahdollisuudet Virossa ovat paljon suotuisampia.
– Yksinkertaisesti kustannus- ja kilpailusyistä toiminta on helpompaa Virossa, Väänänen myöntää ja toteaa, ettei se silti aivan ongelmatonta ole Suomenlahden eteläpuolellakaan.

Vaikka toisin voisi kuvitella, Algoth Distillery on Viron ainoa ravintolatislaamo. Väänänen uskoo asiakaskunnan tulevan pääosin Suomesta, mutta Alkon hyllylle pääseminen vie vielä aikaa.
Tislaamomestari toivoisi alkoholituotteissa huomion kiinnittyvän aikaisempaa enemmän laatuun, kuin korkeaan alkoholiprosenttiin. Algoth Distilleryn laitteistolla tuotteet tislataan peräti 28 kertaa, kun määrä kilpailijoilla on yleisesti kolmesta kuuteen. Korkeatasoinen tuote viimeistellään aktiivihiilisuodatuksella.
Artesaanitislaamon henkeä ekslusiivisimpiin pulloihin tuo Vänoxan saarella Hiittisissä toimiva lasinpuhaltaja Jarl Hohenthal. Vanha salakuljettaja on aateloitu etiketeissä, lempinimeä mukaillen tuotemerkki on Sir Agi. Tislaamon ovet aukaistiin syyskuun alussa, tuotanto aloitetaan pirtulla ja sitä jatketaan myöhemmin vodkalla ja ginillä. Juha Väänäsen haaveissa on myös jouluakvaviitti.
Hänelle tislaamo on tieteentarkan työn lisäksi hauska harrastus. Hieman samassa hengessä kuin silloin, kun kivitalon ostanut kateellinen salakuljettaja kyseli, mitä kuuluisa Algoth Niska oli oikein saavuttanut.
Viimeisinä vuosinaan sairastellut Niska oli aikoinaan postitellut huvin vuoksi kirjeissä seteleitä ystävilleen, nyt oli tuhatlappuset tuhlattu.
– Hauskaa on ollut, Algoth Niska vastasi hymyillen.

- Päätoimittaja Kari Kallonen on kirjoittanut Algoth Niskan elämäkerran ”Salakuljettajien kuningas” (Revontuli)
Kommentoi Facebookissa