Talokaupan elpymistä on odotettu – nyt käyvät kaupaksi omakotitalot

Kiinteistön ylläpidon kustannukset nousivat 1,7 prosenttia vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä vuoden 2016 vastaavasta ajanjaksosta.

Kiinteistön ylläpidon kustannukset nousivat 1,7 prosenttia vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä vuoden 2016 vastaavasta ajanjaksosta. (Kuva Fotolia)

Suomen koko asuntokaupassa on ollut alkuvuonna positiivinen vire.

ASUMINEN Vanhojen ja uusien asuntojen kauppa on käynyt nousujohteisesti alkuvuonna 2017, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL. Tammi-maaliskuun ilonaihe on ollut hieman yllättäen omakotitalojen kauppa.

– Omakotitalot ovat käyneet kaupaksi yllättävän hyvin. Alkuvuonna talokauppojen suhteellinen kasvutahti on ollut jopa kerrostalo- ja rivitaloasuntoja nopeampaa, kiittelee KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila.

Alkuvuonna asuntokauppa on kasvanut edellisvuoteen verrattuna niin vanhoissa kuin uusissa asunnoissa. Käytettyjen välitettyjen asuntojen kauppa kasvoi yli 6,5 prosenttia vuodentakaiseen tammi-maaliskuuhun verrattuna. Vanhojen omakotitalojen kauppa nousi 8,2 prosenttia vuoden 2016 tammi-maaliskuusta.

Hyvin liikkuivat myös vanhat kerrostalot, joiden kauppa lisääntyi noin 7,4 prosenttia. Asuntotyypeistä heikoimmaksi jäivät alkuvuonna rivitalot, mutta niidenkin kauppa lisääntyi vuodentakaisesta tammi-maaliskuusta noin 3,4 prosenttia.

Käytettyjä välitettyjä kerrostaloasuntoja rekisteröityi KVKL:n kauppatilastoihin tammi-maaliskuussa noin 7 770, rivitaloasuntoja vajaa 3 400 ja omakotitaloja noin 2 820 kappaletta. Myös uudisasuntokauppa oli tammi-maaliskuussa vahvassa vedossa. Erityisen hyvin ottajansa löysivät uudet kerrostaloasunnot.

Tuoreimman tarkastelukuukauden, maaliskuun osalta käytettyjen asuntojen kauppa jatkoi alkuvuoden yleistrendiä. Maaliskuussa yllättävää oli rivitaloasuntokaupan selkeästi muita asuntotyyppejä heikompi kauppatahti.

– Kuluttajien luottamus omaan talouteen ja työllisyystilanteen myönteiseen kehittymiseen on vahvistunut. Kuluttajien usko tulevaisuuteen, edelleen alhaisena pysyvä korkotaso ja vahvistuneet talouden näkymät tuovat myös lähikuukausina nostetta kaupankäyntiin, KVKL:n Malila ennakoi.

KVKL:n toimitusjohtajaa muistuttaa, että omakotitalokauppa on hiipunut Suomessa pidempään. Vuositasolla niiden kauppa on vähentynyt vuoden 2007 yli 15 000 kappaleen tasolta viime vuosien noin 12 000 kappaleen tasolle.

– Talokaupan elpymistä on kovasti odotettu. Kun kauppa lähti vuoden 2014 aallonpohjan jälkeen vähitellen kasvamaan, oli omakotitalokauppa muihin asuntotyyppeihin verrattuna se heikoin lenkki. Nyt näyttäisi siltä, että oikeansuuntainen vire olisi vähitellen löytymässä myös omakotitalojen kaupan puolella. Toivotaan, että tämä suunta myös jatkuu.

Kommentoi Facebookissa