Talvinopeudet voimaan maanteillä tänään – ajokeli on monin paikoin edelleen huono

Öisin lämpötila on alimmillaan pakkasasteissa, huurtuneet tuulilasit on syytä puhdistaa hyvin ennen lähtöä liikenteeseen.

Öisin lämpötila on alimmillaan pakkasasteissa, huurtuneet tuulilasit on syytä puhdistaa hyvin ennen lähtöä liikenteeseen. (Kuva Fotolia)

Jäinen ja luminen tien pinta aiheutti lukuisia peltikolareita ja ulosajoja teiltä.

LIIKENNE Ilmatieteen laitos varoittaa ajokelin olevan edelleen monin paikoin edelleen huono maan etelä- ja länsiosissa. Lumi- tai räntäsateen ja tienpintojen jäätymisen takia on syytä olla varovainen, olosuhteet saattavat olla vaarallisia.

Varoitus koskee Varsinais-Suomea, Satakuntaa, Uuttamaata, Kanta-Hämettä, Päijät-Hämettä, Kymenlaaksoa, Pirkanmaata, Keski-Suomea, Etelä-Pohjanmaata, Pohjanmaata ja Keski-Pohjanmaata.

Talvinopeudet otetaan koko maassa käyttöön viimeistään tänään. Moottoriteiden suurin sallittu ajonopeus alennetaan 100 kilometriin tunnissa ja valtaosalla maanteistä 80 kilometriin tunnissa. Poikkeuksiakin on, sadan kilometrin nopeusrajoitus jää voimaan osalla maanteistä.

Joillakin tieosuuksilla nopeusrajoitus taas pudotetaan 70 tai 60 kilometriin tunnissa. Poikkeuksiin vaikuttavat muun muassa tien kunto ja liikenteen määrä.

– Matalammat talvinopeudet vähentävät tutkitusti onnettomuuksia, päästöjä ja päällysteen kulumista. Tutkimuksemme mukaan talvinopeudet säästävät vuosittain myös kahdeksan ihmisen hengen, toteaa Liikenneviraston liikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman.

Vaihtuvien nopeusrajoitusten moottoritiejaksoilla voidaan käyttää hyvissä keliolosuhteissa 120 kilometrin rajoitusta vielä lokakuun loppuun asti. Takaisin kesänopeuksiin siirrytään tavallisesti maalis-huhtikuun vaihteessa, kun päivät pitenevät ja kelit paranevat.

– Liukkaalla kelillä auton pysähtymismatka pidentyy huomattavasti. Esimerkiksi 80 kilometrin tuntinopeudella kuivalla tiellä ajettaessa pysähtymismatka on 50 metriä, mutta jäisellä tiellä jopa yli 180 metriä, muistuttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen.

Liikenteessä on eilisestä lähtien sattunut lukuisia peltikolareita ja ulosajoja huonon ajokelin johdosta. Poliisin tietoon on esimerkiksi Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella tullut kymmeniä kolareita.

Myös Hämeen poliisilla on ollut työntäyteinen vuorokausi, tehtäviä oli kaikkiaan yli 300 kappaletta ja ne pitivät sisällään kymmeniä peltikolareita ja tieltä suistumisia.

Vielä perjantain aamuyönpuolella tapahtui autojen ulosajoja muun muassa Hämeenlinnassa ja Janakkalassa. Näistäkin ulosajoista selvittiin ilman henkilövahinkoja. Yön aikana poliisia työllistivät myös aiemmin torstaina ulosajaneiden raskaiden ajoneuvoyhdistelmien nostot Orimattilan Pennalassa ja Tuuloksen pohjoispuolella.

Sisä-Suomen poliisi tiedottaa, että hätäkeskukseen tuli ilmoitus kahden henkilöauton nokkakolarista Tampereentiellä, jossa ei kuitenkaan sattunut vakavia henkilövahinkoja.

Tapahtumapaikalla selvisi, että 1950-luvulla syntynyt mies oli kuljettanut henkilöautoa Tampereen suunnasta ja pohjoisen suunnasta oli kuljettanut henkilöautoa 1990-luvulla syntynyt nainen. Nainen oli menettänyt ajoneuvon hallinnan sillä seurauksella että se oli ajautunut vastaantulevien kaistalle ja törmännyt vastaan tulevan henkilöauton keulaan. Tapahtumapaikalla tien pinta oli jäinen ja luminen.

Korpilahdentien ja Ruostekankaantien risteyksessä tapahtui lava-auton ja kuorma-auton välinen kolari. Lava-auto oli suistunut ensin ojaan ja paikalle tullut kuorma-auton kuljettaja oli tarjoutunut hinaamaan lava-autoa pois ojasta. Lava-auton kuljettaja ei saanut autoa pysähtymään vaan se törmäsi perä edellä kuorma-auton keulaan.

Hätäkeskus ilmoitti, että valtatie 3:lla pohjoisiin vievillä kaistoilla Ikean kohdilla oli kuorma-auton vetämä peräkärry kaatunut ja kyydissä olevat tukit ovat levinneet pitkin moottoritietä. Hetken kuluttua saapui uusi ilmoitus, jonka mukaan yksi henkilöauto oli törmännyt tiellä oleviin tukkeihin.

Onnettomuuspaikan raivaustyöt ja liikenteenohjaus ovat jo ohi.

Kommentoi Facebookissa