Tämä tiedetään nyt koiran- ja kissanruokatapauksista – mahdollinen syy sairastumisiin perunahiutale

Koiranruoka on sairastuttanut lukuisia lemmikkejä. (Kuvituskuva Fotolia)

Oireiden ja ruoan ainesosien perusteella on hyvin mahdollisesti kyse glykoalkaloidimyrkytyksestä.

LEMMIKIT Viime päivinä on uutisoitu koiranruokaa nauttineiden lemmikkien sairastumisista. Musti Group kertoo, että mahdollinen syy lemmikkien sairastumisiin ulkomainen perunahiutale, jota on kahdessa viljattomassa tuotteessa. Varotoimenpiteenä Musti Group on vetänyt myynnistä kyseiset tuotteet Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

Poisvedetystä tuote-erästä suuri osa pysäytettiin kauppoihin ja varastoihin. Ennen poisvetoa myyntiin päätyi 1400 säkkiä, joista valtaosa oli myyty Suomessa. Osa myyntiin päätyneestä ruuasta on mahdollisesti pilaantunutta.

– Sairastuneiden koirien oireiden ja ruoan ainesosien perusteella on hyvin mahdollisesti kyse glykoalkaloidimyrkytyksestä. Asiantuntijamme ovat päätelleet, että syynä voisi olla glykoalkaloidien korkea pitoisuus ulkomailta tuodussa perunahiutale-erässä. Glykoalkaloideille ei EU:ssa ole rehurajoja. Tämän takia eurooppalaiset toimittajat eivät mittaa arvoja joka erästä. Jatkossa tulemme omalla tehtaallamme itse mittaamaan jokaisen erän glykoalkaloiditason, kommentoi Musti Groupin toimitusjohtaja David Rönnberg.

– Tätä ulkomaista perunahiutale-erää on käytetty vain kahdessa meidän ruokareseptissämme, emmekä missään nimessä halua ottaa asiassa pienintäkään riskiä sillä aikaa, kun odotamme laboratoriotutkimusten tuloksia. Siksi olemme päättäneet varotoimenpiteenä vetää myynnistä vielä nämä tuote-erät, Rönnberg jatkaa.

Musti Group tulee tehostamaan Liedon tehtaan omavalvontaansa ja on myös lopettanut tilaamisen kyseessä olevan perunahiutaleen valmistajalta. Lisäksi Musti Group on informoinut asiakasyritystään, jonka yhteen tuotantoerään on mahdollisesti päätynyt kyseessä olevaa perunahiutale-erää.

– Haluan sydämestäni pyytää asiakkailtamme anteeksi, etenkin näistä kahdesta tuotteista sairastuneiden lemmikkien omistajilta. Tällaisen tapahtuminen ei ole hyväksyttävää. Näin ei saisi tapahtua koskaan. On selvää, että korvaamme kyseisiin tuote-eriin liittyvät eläinlääkärikulut. Palaamme tämän tärkeän asian ohjeistukseen mahdollisimman pian, Rönnberg sanoo.

Ruokavirasto on vahvistanut, että Premium Pet Food oy:n Liedon lemmikkiruokatehtaan takaisinveto laajenee. Takaisinveto koskee nyt seuraavia rehueriä:

  • SMAAK Herkkä Kala Viljaton koiranruoka 2 kg ja 10 kg parasta ennen 3.04.2025, 4.04.2025
  • SMAAK Herkkä Kala Viljaton koiranruoka 2 kg ja 10 kg parasta ennen 12.04.2025, 13.04.2025
  • SMAAK Viljaton Kana kissanruoka 1,5 kg ja 7 kg parasta ennen 19.04.2025
  • ALVAR PET VAKAA Kala Viljaton koiranruoka 2 kg, 6 kg ja 10 kg parasta ennen 09.10.2024

Ruokavirasto jatkaa edelleen tilanteen selvittämistä yhteistyössä tehtaan kanssa. Viranomaisnäytteet tutkitaan Ruokaviraston Viikin laboratoriossa tai muussa laboratoriossa Ruokaviraston tilauksesta. Näytteistä tullaan tutkimaan riskiperusteisesti tapaukseen liittyvän terveyshaitan mahdollisia aiheuttajia, kuten haitallisia ja kiellettyjä kemiallisia yhdisteitä, muun muassa toksiinit, mikrobeja ja ravitsemuksellista koostumusta.

Analyysitulosten valmistumisessa voi kestää jopa viikkoja ja Ruokavirasto tiedottaa tuloksista heti kun mahdollista.

Lue myös: Kannabiksen lehdistä tehtyä tuotetta myytiin lainvastaisesti – kahdelle syyte rikoksista

Kommentoi Facebookissa