VUODENAJAT Tähtitieteelliset vuodenajat johtuvat siitä, että maapallo vastaanottaa kiertoradallaan eri kuukausina eri tavalla aurinkoa, kiertäessään samalla myös kallellaan olevan akselinsa ympäri. Kun maapallon akseli on auringosta poispäin, pohjoisella pallonpuoliskolla eli meillä vallitsee talvi.
Eteläisellä pallonpuoliskolla vuodenajat ovat täysin vastakkaiset. Eli kun Suomessa on talvi, Australiassa on kesä, ja niin edelleen.
Näin yksinkertaisesti asian selvittää Ilmatieteen laitos, ja liittyypä tuohon maapallon pyörimiseen sekä akselinsa että auringon ympäri muutamia mielenkiintoisia kiinnekohtia.
Päivä ja yö ovat samanpituiset syyspäiväntasauksena, joka on noin syyskuun 21. päivä. Siitä eteenpäin päivä lyhenee lyhenemistään, ja lyhimmillään se on 90 vuorokauden kuluttua.
Tuo päivä on puolestaan talvipäivänseisaus ja se päivä on tänään, joulukuun 21. päivä. Tarkka hetki on klo 12.44, aurinko on suoraan Kauriin kääntöpiirin yläpuolella. Tähän päättyy syksy ja nyt alkaa talvi.
Helsingissä aurinko nousee tänään klo 9.24 ja laskee klo 15.13, päivää riittää ruhtinaalliset 5 tuntia ja 49 minuuttia. Oulussa päivänvaloa on luvassa 3 tuntia 34 minuuttia. Ja napapiirin pohjoispuolella eli Rovaniemeltä eteenpäin aurinko ei nouse sitten lainkaan.
Lapissa vallitsee kaamos, jolloin aurinko ei nouse moneen päivään taivaanrannan yläpuolelle. Nuorgamissa kaamos kestää melkein kaksi kuukautta, mutta Sodankylässä vain neljä päivää.
Talvipäivänseisausta ja keskitalvea juhlivat jo roomalaiset Saturnus-jumalan kunniaksi, heidän kalenterinsa mukaan 25. päivä joulukuuta oli Sol Invictuksen eli Voittamattoman auringon päivä.
Muinaisten germaanien talvijuhlaa yulea vietettiin puolestaan joulukuun alun ja tammikuun välissä, kristinuskon myötä yule yhdistettiin jouluun ja Jeesuksen syntymäjuhlaan 25. päivä joulukuuta.
Tänään on vuoden lyhyin päivä, joten ehkä ei kannattaisi nousta sängystä ollenkaan, ellei parempaan päin oltaisi menossa. Sillä hiljalleen, aluksi vain viisi minuuttia viikossa, päivät pitenevät kevättä kohden.
Kevätpäiväntasauksessa maaliskuun 21. päivä ovat päivä ja yö taas samanmittaiset kaikkialla maapallolla. Pisimmillään päivä on kesäpäivänseisauksessa 21. kesäkuuta, jolloin Suomessa vietetään juhannusta.
Joten ei muuta kuin kesää ja kärpäsiä taas odotellessa!
Kommentoi Facebookissa