Tässä on historian nopein tehdastekoinen BMW M3 – uusi CS kiihtyy nollasta sataan 3,9 sekunnissa

BMW M3 CS:ää valmistetaan vain 1 200 kappaletta koko maailman markkinoille.

BMW M3 CS:ää valmistetaan vain 1 200 kappaletta koko maailman markkinoille. (Kuva BMW)

Suorituskykyä kohentaa myös noin 50 kilolla keventynyt massa perus-M3:een verrattuna.

AUTOT CS– ja CSL-lyhenteet koristivat takavuosina BMW:n sporttisten coupé-mallien peräpeilejä. Kirjaimet tulivat saksan sanoista Coupé, Sport ja Leicht, joilla viitattiin kaksioviseen coupéen, urheilullisuuteen ja keveyteen. CSL-kirjainsarja teki paluun 2000-luvun alkupuolella kaksiovisen M3:n kevennetyn sporttiversion tunnuksena, mutta sen jälkeen uusia CSL-malleja ei ole nähty.

Nykyisestä M4 Coupésta esiteltiin sen sijaan keväällä CS-erikoispainos, joka sijoittuu perusmallia puhdikkaamman Competitionin ja GTS-rataspesiaalin väliin. Uuden tulkinnan mukaan kirjaimet tulevat Club Sport -sanoista, joten CS-versioita ei tarvitse enää rajoittaa vain kaksiovisiin autoihin. Niinpä baijerilaiset esittelivät nyt samaa reseptiä hyödyntävän CS:n M3:sta, joka on M4:n neliovinen sisarmalli.

Takaluukun kulmaa koristaa keskeltä lovettu hiilikuitulippa, ja kevyet takovanteet ovat eri kokoa auton akselien välillä.
Takaluukun kulmaa koristaa keskeltä lovettu hiilikuitulippa, ja kevyet takovanteet ovat eri kokoa auton akselien välillä. (Kuva BMW)

Auto jää todennäköisesti myös nykyisen M3:n joutsenlauluksi, koska sporttitykin perustana käytetty 3-sarja menee uusiksi ensi vuoden loppupuolella. CS:n kolmilitraisen tuplaturbokuutosen tehot on nostettu 460 hevosvoimaan, ja maksimivääntö kirjataan muhkeaan 600 newtonmetrin lukemaan. Perhesportti pinkaisee näillä voimavaroilla vain 3,9 sekunnissa nollasta sataan, mikä tekee siitä historian nopeimmin kiihtyvän tehdas-M3:n. Vaihteistona palvelee M-divisioonan seitsemänpykäläinen DCT-kaksoiskytkinautomaatti, ja huippunopeus on rajoitettu elektronisesti vasta 280 km/h:n lukemaan.

Suorituskykyä kohentaa myös noin 50 kilolla keventynyt massa perus-M3:een verrattuna. Painonsäästö on saavutettu erityisen kevyellä hiilikuitukatolla, ja myös ilma-aukolla varustettu konepelti on leivottu samasta materiaalista. Se on peräisin M4 GTS:stä, ja samaa voidaan sanoa takapuskurin alta löytyvästä diffuusoristakin. Etupuskurin alla komeileva hiilikuituinen lippa on sen sijaan tehty vain CS-malleja varten.

Varustelistalle kuuluvat lisäksi mukautuva M-alusta, aktiivinen tasauspyörästön lukko ja avautuvilla läpillä varustettu sporttiputkisto. Nämä löytyvät myös pykälää kesymmästä M3 Competitionista, mutta suorituskykyä kohentavat herkut pääsevät vielä paremmin oikeuksiinsa urheilullisemmassa CS:ssä. Takaluukun kulmaa koristaa puolestaan keskeltä lovettu hiilikuitulippa, ja kevyet takovanteet ovat eri kokoa auton akselien välillä. Etuvanteet ovat nimittäin 19-tuumaiset, kun taas takana käytetään tuumaa suurempia kiekkoja.

Kolmilitraisen tuplaturbokuutosen tehot on nostettu 460 hevosvoimaan, ja maksimivääntö kirjataan muhkeaan 600 newtonmetrin lukemaan.
Kolmilitraisen tuplaturbokuutosen tehot on nostettu 460 hevosvoimaan, ja maksimivääntö kirjataan muhkeaan 600 newtonmetrin lukemaan. (Kuva BMW)

Sisällä on puolestaan kaksivärisellä Merino-nahalla verhoillut kuppipenkit ja erilaisia alcantara-tehosteita. Harman Kardonin äänentoistojärjestelmä huolehtii hieman toisenlaisesta kuuntelunautinnosta kuin sporttiputkisto, ja ajomoodeja on tarjolla neljä Comfortista Sport+-asetukseen. Ne vaikuttavat mm. iskunvaimennuksen pehmeyteen, joten arkiajojenkin pitäisi hoitua CS:llä. Jos autolla suuntaa sen sijaan usein radalle, kannattaa investoida lisävarusteisiin hiilikuitukeraamisiin jarruihin.

M3 CS:ää valmistetaan vain 1 200 kappaletta koko maailman markkinoille, joten kyseessä on lähes keräilyharvinaisuus syntyessään. On mielenkiintoista nähdä, kuinka moni niistä päätyy kaunistamaan Suomen katukuvaa.

Kommentoi Facebookissa