Tekoäly muunsi Edelfeltin kirjeet äidille helposti luettavaan muotoon − ”Hän on kerrassaan viihdyttävä”

Maria Vainio-Kurtakko opettaa Transkribus-tekstintunnistusohjelmaa lukemaan taiteilija Albert Edelfeltin käsin kirjoittamia kirjeitä. Pöydällä on kopioita Edelfeltin alkuperäiskirjeistä.

Maria Vainio-Kurtakko opettaa Transkribus-tekstintunnistusohjelmaa lukemaan taiteilija Albert Edelfeltin käsin kirjoittamia kirjeitä. Pöydällä on kopioita Edelfeltin alkuperäiskirjeistä. (Kuva Janne Rentola/ Svenska litteratursällskapet i Finland)

Verkkojulkaisua voivat käyttää kaikki kiinnostuneet, ja se on suunnattu myös eri alojen tutkijoille.

EDELFELT Kaikki taiteilija Albert Edelfeltin äidilleen lähettämät kirjeet ovat nyt ensimmäistä kertaa luettavissa puhtaaksikirjoitettuina verkossa. Svenska litteratursällskapet i Finland hyödynsi tekoälytekniikkaa saadakseen Edelfeltin kirjeet puhtaaksikirjoitettuun muotoon, joka mahdollistaa myös korkeatasoisen tekstinhaun.

Albert Edelfelt kirjoitti vuosina 1867–1901 äidilleen usein monta kertaa viikossa ja kertoi työstään, tapaamistaan ihmisistä sekä päivän tapahtumista Pariisissa, Kööpenhaminassa, Göteborgissa, Tukholmassa, Helsingissä, Berliinissä ja Pietarissa. Kirjeissään Edelfelt kuvaa syvällisesti ja seikkaperäisesti taiteilijaelämäänsä ja elinympäristöään. Hänellä oli laaja tuttavapiiri ja tapana kertoa kuulumisista juurta jaksaen.

− Äidille kirjoitetut kirjeet ovat portti 1800-luvun lopun pohjoismaiseen ja eurooppalaiseen kulttuurihistoriaan, sanoo SLS:n arkiston yksikönpäällikkö Maria Vainio-Kurtakko, joka on yksi Albert Edelfelts brev -verkkojulkaisun päätoimittajista.

Monet 1800-luvun lopun suuret ranskalaiset ja pohjoismaiset nimet asettuvat aivan uuteen valoon Edelfeltin kirjeissä. Niissä vilahtelee kuvataiteilijoita, kirjailijoita, säveltäjiä, näyttelijöitä, museomiehiä ja poliitikkoja, joita Edelfelt havainnoi terävästi ja sujuvin sanakääntein.

”Pariisin Luxembourgin puistossa” on Albert Edelfeltin tunnetuimpia teoksia. Albert Edelfelts brev -verkkojulkaisusta selviää kyseisen teoksen syntyprosessi aina ensiluonnoksesta lopulliseen maalaukseen. Öljy kankaalle, 141,5 cm x 186,5 cm, Antellin kokoelma, Ateneumin taidemuseo/Kansallisgalleria.
”Pariisin Luxembourgin puistossa” on Albert Edelfeltin tunnetuimpia teoksia. Albert Edelfelts brev -verkkojulkaisusta selviää kyseisen teoksen syntyprosessi aina ensiluonnoksesta lopulliseen maalaukseen. Öljy kankaalle, 141,5 cm x 186,5 cm, Antellin kokoelma, Ateneumin taidemuseo/Kansallisgalleria. (Kuva Hannu Aaltonen)

Kaikki 1 310 kirjettä ja noin 7 000 sivua kirjoitettiin puhtaaksi EU-rahoitteisen Transkribus-tekoälyohjelman avulla. Ohjelma on oppinut lukemaan käsialoja koneellisesti, ja nykytilanteessa ohjelma kirjoittaa puhtaaksi Edelfeltin käsialaa 95 prosentin tarkkuudella. Tämä mahdollistaa tarkat kokotekstihaut.

SLS digitoi kirjeet jo 2010-luvun alussa, mutta tuolloin ei vielä löytynyt työkalua, joka olisi luotettavasti kyennyt lukemaan käsin kirjoitettuja kirjeitä. Siksi kirjeet julkaistiin tiivistelminä, joissa oli linkkejä henkilöihin, paikkoihin ja taideteoksiin.

Nyt tekstihaut voi kohdistaa koko kirjeeseen. Päivitettyyn julkaisuun on myös lisätty kirjailija Sirpa Kähkösen käännökset 230 kirjeestä, jotka ovat aiemmin julkaistu Anna Kortelaisen toimittamassa teoksessa Niin kutsuttu sydämeni – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen 1873–1901.

– Kirjeiden kirjoittajana Edelfelt on kerrassaan viihdyttävä! Hän on nokkela, hauska ja erittäin sujuvasanainen. Hän osaa kirjoittaa maalailevasti, ja hänen kertomansa asiat on helppo nähdä mielessään, Vainio-Kurtakko sanoo.

Albert Edelfelt (1854−1905) on Suomen kaikkien aikojen merkittävimpiä kuvataiteilijoita, ja hän oli jo elinaikanaan kansainvälisesti tunnettu. Edelfeltin sisar lahjoitti kirjekokoelman SLS:lle vuonna 1935. Käyttörajoitus poistui 50 vuotta myöhemmin vuonna 1985, ja nyt lähes 30 vuotta myöhemmin ne julkaistaan vapaasti käytettävänä verkkojulkaisuna Albert Edelfelts brev.

Lue myös: Kansallisgalleria avasi yli 12 000 taideteoskuvaa vapaaseen käyttöön – Schjerfbeckistä Edelfeltiin

Kommentoi Facebookissa