Timo tietää, että urakoitsijoiden tilinvälit ovat pitkiä – ”Hyvälle mielikuvitukselle on käyttöä”

Timo on huolissaan maatalousyrittäjien jaksamisesta. – Nyt jos koskaan pitäisi saada taistelutahtoa nostatettua, joten tuottajan palkitseminen ammattitaidosta paikkaisi sekä mielialaa että lompakkoa.

Timo on huolissaan maatalousyrittäjien jaksamisesta. – Nyt jos koskaan pitäisi saada taistelutahtoa nostatettua, joten tuottajan palkitseminen ammattitaidosta paikkaisi sekä mielialaa että lompakkoa. (Kuva Anne Anttila)

Yhden miehen yrityksen vahvuuksiin kuuluvat joustavuus sekä monipuolinen ammattitaito.

MAATALOUS Raahelainen Timo Voutilainen, 33, ryhtyi oman tien kulkijaksi ollessaan vielä ammattikoulussa.

– Päätös traktorimiehen ammatista syntyi toki jo viisivuotiaana, kun seurasin naapurin isäntien niittohommia. Maltoin kuitenkin valmistua metsäkoneenkuljettajaksi ennen työmaailmaan astumista.

Alkuvaiheessa Timo teki keikkaa vuokramiespalvelun kautta, mutta kysynnän ja tarpeen lisääntyessä nuorimies perusti oman yrityksen.

– En ole koskaan valikoinut hommiani. Olen työskennellyt turvesuolla ja ajanut myös kaivinkonetta. Alkuvaiheen hommat olivat kuitenkin pätkäluontoisia ja varsinkin työt turvesuolla olivat taloudellisesti kannattamattomia. Niinpä tein kokonaan uuden toimintasuunnitelman ja tämän myötä traktorin keula kääntyi täysin maatalouspuolelle.

Siellä oli kysyntää ja tarvetta mies ja traktori -yhdistelmälle.

Maatalousurakointiin erikoistunut Timo Voutilainen viihtyy työssään, vaikka hintalappu palveluille on viime vuosina pienentynyt. – Nyt tarvitaan joustoa ja ymmärrystä, mutta ennen kaikkea muuntautumistaitoa, Timo tietää kokemuksesta.
Maatalousurakointiin erikoistunut Timo Voutilainen viihtyy työssään, vaikka hintalappu palveluille on viime vuosina pienentynyt. – Nyt tarvitaan joustoa ja ymmärrystä, mutta ennen kaikkea muuntautumistaitoa, Timo tietää kokemuksesta. (Kuva Anne Anttila)

Listahinnat on hyllytettävä

Timo on keskittynyt viimeisen viiden vuoden ajan puhtaasti maatalousurakointiin.  Päätyönä hänellä on omalla kalustolla tapahtuva lietteen levitys.

– Lisäksi suoritan rehun niittoa, kesantojen murskausta sekä peltojen lanauksia ja muotoiluja. Asiakkaiden omilla koneilla teen muun muassa kylvöjä.

Timo sanoo töitä riittävän, vaikka toimeentulo on napsittava useammasta eri lähteestä.

– Keväästä pitkälle syksyyn asun käytännössä traktorin hytissä, mutta talvisin jalkaudun kentälle ja ryhdyn huoltamaan asiakkaiden koneita. Hitsauksia ja maataloustyökoneiden kunnostuksiakin riittää, sillä monella tilalla on käännetty investointihanat kiinni.

Maatalouden heiluriliike näkyy Timon mukaan myös urakoitsijan arjessa. Listahinnoilla on turha toivoa töitä.

– Hinnassa on pakko tulla vastaan, mutta kokemuksesta voin sanoa, että molemminpuolinen joustavuus on kuitenkin yhteistyön kantavin voima. Hyvin usein nämä ”kesäasiakkaat” kääntyvät puoleeni myös silloin, kun tilalla ilmenee tarvetta esimerkiksi koneiden kunnostuksiin. Pärjäämisen edellytyksenä on muuntautumiskyky, mutta myös se, että asiakkaan luokse mennään ihmisenä, järkevin taksoin, mutta vahvalla ammattitaidolla.

Timo on kehittänyt palvelumuodon, jossa hän urakoi tarvittaessa myös asiakkaiden omilla koneilla. – Esimerkiksi kylvöpuolelle tulee itseltä mies ja traktori ja työkone tilalta.
Timo on kehittänyt palvelumuodon, jossa hän urakoi tarvittaessa myös asiakkaiden omilla koneilla. – Esimerkiksi kylvöpuolelle tulee itseltä mies ja traktori ja työkone tilalta. (Kuva Anne Anttila)

Työ maksetaan työllä

Maatalousurakoitsija Voutilainen harmittelee kuitenkin alalla vallitsevaa työvoimapulaa.

– Puikkoihin on vaikea saada monialaosaajia. Osasyynä tähän on se, että maatalouspuolen urakointi keskittyy kesään ja tällöin puolen vuoden ajot tehdään kolmessa kuukaudessa. Tämäntyyppisiin hanttihommiin ei moni lähde.

Timo sanoo ratkaisseensa osan työvoimapulasta tehostamalla yhteistyötä alan muiden urakoitsijoiden kanssa.

– Kaveripiirini koostuu hyvin pitkälle eri alan urakoitsijoista, joiden kanssa olemme luoneet niin sanotun yhteistyö- ja avunantoketjun. Kun työ maksetaan työllä, niin jokainen meistä voi tarjota asiakkailleen myös sesonkiaikoina täyden palvelun paketin.

Maatalouden nykytilasta huolimatta Timo Voutilaisella on kuitenkin vahva luottamus tulevaisuuteen.

– Kulut kuriin ja mielikuvitus peliin. Pyrin rakentamaan toimintani siten, että voin tarjota asiakkailleni laatua kohtuullisella hintalapulla. Myös ukon ja kaluston täytyy olla hyvässä kunnossa, Timo lupaa hyväntuulisena.

Lue myös: Savolainen tietokonemies nyppii eurot monista puroista – ”Hallitsen myös kasvinviljelyn ja urakoinnin”

Kommentoi Facebookissa