MEDIA Helmikuun 6. päivä on kansainvälinen tyttöjen ja naisten silpomisen vastainen päivä. Toimittajalegenda Erkki Wessman (1931–2011) teki vuonna 1976 Urpo Lahtisen Lehtimiehet-konsernin Hymy-lehteen jutun tyttöjen ympärileikkauksesta eli silpomisesta.
Saiko hän siitä tiedonjulkistamispalkinnon? No ei saanut. Hän sai siitä Julkisen Sanan Neuvoston huomautuksen. Neuvoston mielestä juttu halvensi naista.
Nykyään lehdet kirjoittavat tyttöjen silpomisesta laajasti. Aiheesta tehdään tv-ohjelmia. Kansalaisjärjestöt ottavat ongelmaan kantaa, ja poliitikotkin uskaltavat vihdoin puhua asiasta. Toisin oli runsaat 45 vuotta sitten.
Toimittaja Erkki Wessman ja valokuvaaja Veikko Lintinen lähtivät Tansaniaan tekemään juttua tuosta julmasta traditiosta. Yhdyshenkilönä heillä oli suomalaisen lääketehtaan palveluksessa Tansaniassa ollut Jyrki Otila (1941–2003), joka myöhemmin opittiin tuntemaan tv-ohjelmien visailupersoonana sekä europarlamentaarikkona.
– Se oli ilmeisesti ensimmäisiä aiheesta tehtyjä juttuja. Asia ei ollut yleisesti tiedossa, muisteli valokuvaaja Veikko Lintinen (1932–2022) vuosia myöhemmin.
Juttu herätti huomiota, ja siitä tehtiin kantelu Julkisen Sanan Neuvostoon. JSN piti juttua naista halventavana, ja tekijät saivat reportaasista huomautuksen. Tämän päivän näkökulmasta kyseessä oli oikeusmurha.
– Erkki oli JSN:n päätöksestä pahoillaan. Hän piti sitä epäoikeudenmukaisena, kertoo toimittaja Erkki Wessmanin leski, näyttelijä Tuija Vuolle.
Tyttöjen silpominen on yksi järjettömimmistä ihmisen keksimistä asioista. Vuosikymmeniä myöhemmin se on tajuttu laajemminkin. Kollegat ehdottivat Erkki Wessmanille, että hän pyytäisi JSN:n huomautuksen perumista.
– En muista, että Erkki olisi halunnut huomautuksen perumista. Hän ajatteli, että tehty mikä tehty, Tuija Vuolle muistelee.
– Ei huomautus hänen työhönsä vaikuttanut. Hän sai myöhemmin opetusministeriöltä monena vuonna lehtimieseläkkeen.
Tyttöjen silpominen on pitkään ollut tabu, ja vielä enemmän tabu se oli 40–50 vuotta sitten.
– Yleisesti ajateltiin, ettei reportaasi ole totta. Nyt tyttöjen silpominen on Suomessakin kova ongelma. Lääkärit joutuvat korjailemaan seurauksia. Lääkäreitä jopa pyydetään tekemään kyseisiä leikkauksia, vaikka ei Suomessa niitä saa tehdä, Tuija Vuolle kertoo.
Vuolle arvelee, että jutun tuomittavuuteen vaikutti se, että juttu ilmestyi Hymy-lehdessä.
– Kun se ilmestyi Hymyssä, sitä pidettiin sensaatiohakuisena. Jos se olisi ilmestynyt Suomen Kuvalehdessä, sitä olisi pidetty tieteellisenä artikkelina. Minulla on muistikuva, että juttu oli täysin asiallinen. Siinä ei ollut mitään raflaavaa. Siinä käsiteltiin kauheaa traditiota, jota ei vaadi edes islamin uskonto, Tuija Vuolle sanoo.
Lue myös: Suomalainen legioonan sotilas kohtasi järkyttävän tragedian uhrit – ”He olivat pieniä koululaisia”
Kommentoi Facebookissa