Toukokuussa tarvitaan paljon tuoretta verta – jopa 800 verenluovuttajan apua joka arkipäivä

Uusien luovuttajien ei tarvitse tietää veriryhmäänsä etukäteen.

Uusien luovuttajien ei tarvitse tietää veriryhmäänsä etukäteen. (Kuva Fotolia)

Potilaat tarvitsevat verta syöpähoitojen tueksi, synnytysten yhteydessä, onnettomuuksissa ja leikkauksissa.

VERENLUOVUTUS Toukokuu on verenluovutusten kannalta usein vuoden haastavin kuukausi. Lämpenevät säät ja loppukevään kiireet saattavat viedä huomion, eivätkä toukokuulle osuvat monet arkipyhät auta asiaa. Sairaaloissa toiminta jatkuu kuitenkin normaaliin tapaan pitkälle kesään, joten potilaat tarvitsevat toukokuussakin 800 verenluovuttajan avun joka arkipäivä.

Arkipäiville osuvat juhlapyhät lisäävät tämänkin vuoden toukokuussa verenluovuttajien tarvetta muina päivinä, jotta lyhyemmistä viikoista huolimatta potilaille saadaan toimitettua verivalmisteita tavalliseen tapaan. Samaan aikaan lämpenevät säät houkuttelevat ihmisiä mökeille ja ulos, ja verenluovutus saattaa unohtua. Loppukuusta taas koulujen päättäjäisjuhlat ja niihin valmistautuminen vievät monessa kodissa huomion.

Sairaaloissa verivalmisteiden käyttö on kuitenkin toukokuussa vielä normaalia, tai jopa tavanomaista suurempaa, sillä suunniteltuja leikkauksia ahkeroidaan ennen kesää.

SPR Veripalvelu kertookin, että toukokuu on erinomainen kuukausi tulla ojentamaan auttava käsi. Potilaat tarvitsevat joka päivä verta muun muassa syöpähoitojen tueksi, synnytysten yhteydessä, onnettomuuksissa ja leikkauksissa.

Niitä verenluovuttajia jotka tietävät veriryhmänsä, suositellaan tarkistamaan juuri oman veriryhmän tarve Veripalvelun sivuilla näkyvistä pisaroista ja tulemaan mieluiten sellaisena päivänä, kun oma pisara on puolillaan tai alle. Uusien luovuttajien ei tarvitse tietää veriryhmäänsä etukäteen.

Kommentoi Facebookissa