Trooppisista myrskyistä jaetaan tietoa matkapuhelimella – suomalainen sovellus varoittaa onnettomuuksista

Ilmatieteen laitoksen SmartMet ja SmartAlert -järjestelmien käyttöönottotilaisuus Papua-Uudessa-Guineassa.

Ilmatieteen laitoksen SmartMet ja SmartAlert -järjestelmien käyttöönottotilaisuus Papua-Uudessa-Guineassa. (Kuva Matti Eerikäinen)

Ilmatieteen laitoksen SmartAlert-varoituspalvelu otettiin käyttöön Tyynenmeren saarivaltiossa.

ILMASTO Ilmatieteen laitos on auttanut neljän vuoden ajan sisarlaitoksiaan Tyynellämerellä kehittämään sääennustus- ja varoituspalveluitaan. Tavoitteena on ollut parantaa pienten saarivaltioiden kykyä varautua voimakkaisiin sääilmiöihin ja ilmastonmuutoksen luomiin uhkiin.

– Tyynenmeren pienet saarivaltiot ovat erittäin herkkiä ja haavoittuvaisia ilmastonmuutoksen aiheuttamille uhkille: aluetta uhkaavat tulevaisuudessa muun muassa merenpinnan nousu ja voimistuvat trooppiset syklonit, kertoo Ilmatieteen laitoksen projektipäällikkö Matti Eerikäinen.

Neljävuotisen hankkeen aikana Ilmatieteen laitos auttoi Tyynenmeren sisarlaitoksiaan kehittämään muun muassa sääennustus- ja varoituspalveluitaan sekä laatujärjestelmiään. Hankkeen aikana osaan alueen maista vietiin suomalaista sääennustus- ja varoitusteknologiaa sekä havaintolaitteita parantamaan alueelta saatavan havainto- että ennustedatan laatua ja jakelua.

– Esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen kehittämän SmartAlert-järjestelmän avulla pystytään jakamaan ajankohtaista varoitustietoa kansalaisille luonnononnettomuuksista aiempaa nopeammin muun muassa nykyaikaisen matkapuhelinsovelluksen avulla, kertoo Eerikäinen.

Järjestelmän avulla pystytään vaaraa aiheuttavan sään tapauksissa tavoittamaan yhä useampia kansalaisia yhä nopeammin, mikä parantaa varautumista tilanteeseen.

Hanke suunniteltiin kattamaan koko palveluketju paikallisten ilmatieteen laitosten tuottamasta palvelusta aina kylätason käytännön toimiin asti. Ilmatieteen laitos vastasi hankkeen aikana alueen sisarlaitosten kehittämisestä ja SPREP sekä Punainen Risti kouluttivat kansalaisia sekä mediaa tulkitsemaan ja hyödyntämään ennustus- ja varoitustietoa. Lisäksi kyläyhteisöille luotiin varautumis- ja toimintasuunnitelmia luonnononnettomuuksien varalle.

FINPAC-hanke on Suomen ulkoministeriön rahoittama ja se toteutettiin yhteistyössä Tyynellämerellä toimivan alueellisen ympäristöalan järjestön South Pacific Regional Environmental Programme SPREP:n sekä kansainvälisen Punaisen Ristin kanssa. Hankkeen kokonaisbudjetti oli noin 3,8 miljoonaa euroa.

Loppuseminaari järjestettiin elokuussa Honiarassa Salomon Saarilla Tyynenmeren alueen meteorologisen neuvoston ja ministerikokouksen yhteydessä. Hankkeessa oli mukana yhteensä 14 alueen pientä kehittyvää saarivaltiota: Cookinsaaret, Fidži, Kiribati, Marshallinsaaret, Mikronesian liittovaltio, Nauru, Niue, Palau, Papua-Uusi-Guinea, Samoa, Salomonsaaret, Tonga, Tuvalu ja Vanuatu.

Kommentoi Facebookissa