Trump haluaa uuden sopimuksen – USA irrottautuu Pariisin ilmastosopimuksesta

Yhdysvallat aikoo irtaantua Pariisin ilmastosopimuksesta ja vetää rahoituksen pois vihreästä ilmastorahastosta.

Yhdysvallat aikoo irtaantua Pariisin ilmastosopimuksesta ja vetää rahoituksen pois vihreästä ilmastorahastosta. (Kuva AOP)

Yhdysvaltain ilmoitus haastaa muun maailman uusiin ilmastotekoihin.

ILMASTOSOPIMUS Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti myöhään torstai-iltana, että Yhdysvallat aikoo irtaantua Pariisin ilmastosopimuksesta ja vetää rahoituksen pois vihreästä ilmastorahastosta. Ilmoitus haastaa nyt muut valtiot, yritykset ja ihmiset ympäri maailmaa lisäämään ilmastotekojaan entisestään.

– Pariisin ilmastosopimus on onneksi suurempi kuin yksittäinen valtio tai hallitus. Voimme edelleen saavuttaa sopimuksen tavoitteet, mutta aikaa ei ole hukattavaksi. Valtioiden on viipymättä valjastettava uusiutuvan energian mahdollisuudet ja rakennettava taloutensa kestävälle pohjalle, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Trumpin päätös on radikaali muutos edeltäjänsä Barack Obaman ilmastopolitiikkaan.

– Pariisin sopimus saatiin aikaan, kun maat unohtivat poliittisen pelin voidakseen yksissä tuumin muuttaa lämpötilakäyrän suunnan, joka nyt uhkaa elämäämme. Yhdysvallat oli mukana Pariisin ilmastokokouksessa johtamassa tätä suunnanmuutosta, WWF:n ilmastoasiantuntija Kaarina Kolle huomauttaa.

Kaupungit, valtiot, yritykset ja kansalaiset Yhdysvalloissa ja ympäri maailmaa kannattavat ilmastotoimia, ja edistävät parhaillaan vähähiilisen markkinatalouden syntymistä.

Lukuisat vaikutusvaltaiset amerikkalaiset yritykset ovat olleet sopimuksen puolestapuhujia, esimerkiksi maailman suurin vähittäismyyjä Walmart, energiantuottajat, kuten Pacific Gas & Electric, sekä teknologiayritykset, kuten Google ja Apple. Jopa fossiilialan yritykset ovat vaatineet sopimuksessa pysymistä.

– Laajan tuen vuoksi vetäytymispäätös on entistä hämmentävämpi, toteaa Kolle.

Heti näkyvänä toimenpiteenä sähköautomerkki Teslan toimitusjohtaja Elon Musk ilmoitti jättävänsä presidentin neuvonantajan tehtävän. Hänen mielestään Pariisin ilmastosopimuksen hylkääminen ei ole hyväksi Yhdysvalloile eikä maailmalle.

Kommentoi Facebookissa