Tuhansia luoteja ja kymmeniä kiloja ruutia – Tulli pysäytti salakuljetuksen Venäjälle

Auton läpivalaisukuva, piilotetut tuotteet ovat auton takakulmassa.

Auton läpivalaisukuva, piilotetut tuotteet ovat auton takakulmassa. (Kuva Tulli)

Poliisi epäilee kahta miestä muun muassa räjähderikoksesta ja salakuljetuksesta.

RIKOS Tulli pysäytti Länsisatamassa 20.6.2017 Virosta tulleen ajoneuvon, josta löytyi läpivalaisussa ja tullitarkastuksessa 43 kg savutonta ruutia rakenteisiin kätkettynä.

Auton rakenteisiin oli piilotettu myös 3 000 luotia ja 17 aseiden lipasta, joiden hallussapito ei kuitenkaan ole luvanvaraista Suomessa. Ajoneuvo päätettiin tarkastaa profiloinnin sekä ajoneuvossa olleiden henkilöiden puhuttelun perusteella.

– Ajoneuvossa olleet kaksi ulkomaalaistaustaista miestä otettiin kiinni ja vangittiin myöhemmin räjähderikoksesta, vaarallisten aineiden kuljetusrikoksesta ja salakuljetuksesta epäiltyinä, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja rikoskomisario Marko Forss Helsingin poliisilaitokselta.

Miehet olivat tulleet Venäjältä Viroon, jossa he olivat ostaneet tuntemattomaksi jääneeltä mieheltä kyseiset tuotteet ja tulleet laivalla Suomeen. Poliisin tietojen mukaan heidän tarkoituksenaan oli jatkaa matkaa Venäjälle.

Tullissa havaitut tavarat piilotettuna auton rakenteisiin.
Tullissa havaitut tavarat piilotettuna auton rakenteisiin. (Kuva Tulli)

Ruudin alkuperä on jäänyt tuntemattomaksi, koska tunnistemerkinnät oli poistettu pakkauksista. Esitutkinnassa on selvinnyt, että ruuti oli tarkoitettu patruunoiden tekoon.

– Yksi kilo ruutia riittää noin viidensadan patruunan tekemiseen, joten kyseinen määrä olisi riittänyt noin 21 500 patruunan tekemiseen, Forss kertoo.

Miehet kertoivat kuulusteluissa tuotteiden tulleen omaan harrastuskäyttöön, mutta esitutkinnassa on selvinnyt, että toinen miehistä olisi mahdollisesti kaupannut ampuma-tarvikkeita ainakin aikaisemmin eteenpäin. Hän on myös matkustanut tämän vuoden aikana useamman kerran Suomen, Viron ja Venäjän välillä.

Poliisilla ei ole tiedossa, että tapaus liittyisi järjestäytyneeseen rikollisuuteen tai terrorismiin. Tapauksen esitutkinta on valmis, ja tapaus on siirtymässä syyttäjälle syyteharkintaan.

Kommentoi Facebookissa