TURVALLISUUS Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes testautti 20 joulun suosikkilelua, joista neljästä löydettiin vakava vaara. Kolmessa puulelussa oli pieniä osia, joihin alle kolmevuotias lapsi voi tukehtua. Yhdestä rooliasusta löytyi vakava palovammavaara, ja saman lelun pakkauspussi aiheutti tukehtumisvaaran.
Tukehtumisvaaran aiheuttavat puulelut olivat vieterivetoinen ralliauto, City Tour Bus -auto ja ABC-nuppipalapeli. Ryhmä Hau Sampan (Marshall) rooliasusta löytyi riski vakavaan palovammaan ja tuotteen pakkauspussista tukehtumisvaaraan lapselle. Crystal -kiteidenkasvatussarjan merkinnöissä oli vakavia puutteita, joiden takia lelun turvallinen käyttö vaarantuu.
Tukes testautti tänä vuonna leluja monipuolisesti: mukana testeissä oli niin hittituotteita, tunnettuja lisenssimerkkejä kuin perinteisiä leluja. Näytteet hankittiin marketeista, kivijalkaliikkeistä sekä verkkokaupoista. Tukes valvoo myynnissä olevia tuotteita pistokokein. Tuotteet valitaan riskiperusteisesti eli testattavaksi valikoidaan tuotteita, joissa arvioidaan olevan keskimääräistä suurempi todennäköisyys turvallisuuspuutteille.
Lelujen ja muiden kulutustavaroiden turvallisuus on yritysten vastuulla. Viranomaiset eivät testaa niitä etukäteen. Yritysten pitää varmistaa, että myynnissä olevat tuotteet täyttävät niille laissa asetetut vaatimukset.
– Vaikka lelut hankittiin riskiperusteisesti, silti liian monessa oli ongelmia turvallisuudessa. Tältä osin kaupan sisäänostajilla on tsempattavaa. Positiivista on, ettei yhdestäkään testatusta lelusta löytynyt kiellettyjä muovin pehmentämiseen käytettyjä ftalaatteja. Euroopassa ftalaattien takia on tänä vuonna kielletty useita leluja, ylitarkastaja Anja Merenkivi sanoo.
Tukes valvoi tänä syksynä myös lasten kosmetiikkaa. Lasten kosmetiikalla tarkoitetaan lapsille suunnattuja kosmetiikkatuotteita ja meikkejä, joiden pakkaukset on tehty lapsille houkutteleviksi ja niitä on koristeltu esimerkiksi lasten suosimilla figuureilla.
Kahdestakymmenestä tuotteesta tarkistettiin pakkausmerkinnät sekä ainesosaluettelon perusteella tutkittiin, etteivät valmisteet sisällä kiellettyjä ainesosia.
– Tulokset olivat hyviä, sillä yhdestäkään tuotteesta ei löytynyt kosmetiikkalainsäädännön perusteella kiellettyjä ainesosia. Positiivista oli myös huomata, että lasten kosmetiikassa on melko lyhyet ainesosaluettelot, ylitarkastaja Anna Vuori Tukesista kertoo.
Puutteita havaittiin pakkausmerkintöjen osalta: kuudesta tuotteesta puuttuivat lainsäädännön edellyttämät suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät.
Tukes valvoi myös sauna- ja huonetuoksuja. Tuoksuista tutkittiin varoitusmerkintöjä ja selvitettiin, onko tuote luokiteltu oikein ja onko tuotteen kemikaaleista tehty kemikaali-ilmoitus Tukesiin. Tuoksuja valvottiin vähittäismyymälöissä sekä maahantuojien ja tuoksujen valmistajien luona.
Tulokset olivat huonot, 85 tuoksusta 80 prosentissa oli puutteita varoitusmerkinnöissä. Ne vaihtelivat lievistä puutteista varoitusmerkintöjen puuttumiseen kokonaan.
Useimmat saunatuoksut on luokiteltu herkästi syttyviksi ja terveyshaittaa aiheuttaviksi. Sen takia tuotteissa pitää olla näistä vaaroista kertovat varoitusmerkinnät.
– Saunatuoksun kyljestä löytyvä terveyshaittaa kuvaava varoitusmerkki pitää ottaa tosissaan. Jos saunatuoksua pääsee laimentamattomana iholle, se voi aiheuttaa allergisen reaktion.
– Käyttöohjeiden mukaan tuoksua pitää yleensä laimentaa ensin veteen ja sen jälkeen vasta heittää kiukaalle, jolloin herkistävän aineen pitoisuudet jäävät pieniksi, eikä syttymisvaaraa pitäisi olla. Lapsiperheissä tärkeää on säilyttää tuoksuja niin, etteivät pikkuiset pääse niihin käsiksi, ylitarkastaja Jussi Ollikka sanoo.
Kommentoi Facebookissa