Työnantaja voi saada 2500 euroa perhevapaakorvausta – vain harva on hakenut, mutta vielä ehtii

Korvauksen edellytyksenä on, että työnantaja maksaa äitiysvapaan tai adoptioäidin vanhempainvapaan ajalta palkkaa vähintään kuukauden.

Korvauksen edellytyksenä on, että työnantaja maksaa äitiysvapaan tai adoptioäidin vanhempainvapaan ajalta palkkaa vähintään kuukauden. (Kuva Fotolia)

Hakuaika on sama kuin vuosilomakustannuskorvauksella ja niitä voi hakea samaan aikaan.

PERHEVAPAA Kela on varautunut korvaamaan työnantajille noin 30 000 äidin perhevapaista aiheutuneita kustannuksia vuosittain. Toistaiseksi uutta perhevapaakorvausta on haettu vasta vähän.

– Tieto 2 500 euron perhevapaakorvauksesta ei ehkä vielä ole tavoittanut kaikkia työnantajia, miettii suunnittelija Heidi Johansson Kelasta.

Ensimmäisillä perhevapaakorvaukseen oikeutetuilla työnantajilla on kuitenkin vielä hakuaikaa jäljellä. Hakemusten määrä on ensimmäisen puolen vuoden aikana kasvanut joka kuukausi.

Kelassa on ratkaistu touko–lokakuun aikana lähes 4 000 perhevapaakorvaushakemusta. Toukokuussa ratkaistiin 100 hakemusta, lokakuussa jo yli 1 000.

Hoiva-alan yrittäjä Anne Kangas on iloinen perhevapaakorvauksesta. Noin 140 työntekijän työnantajana ja naisvaltaisen alan yrittäjänä hän on toivonut sitä pitkään.

– Kyllähän lapsia pitää voida hankkia, tietenkin, eikä siitä saisi tulla taloushuolia työntekijälle eikä yrittäjälle, toteaa Kangas Kelan verkkolehden haastattelussa.

Työnantaja voi hakea 2 500 euron perhevapaakorvausta kustannuksista, jotka aiheutuvat naispuolisen työntekijän vanhemmuudesta. Korvauksen edellytyksenä on, että työnantaja maksaa äitiysvapaan tai adoptioäidin vanhempainvapaan ajalta palkkaa vähintään kuukauden.

Perhevapaakorvaus koskee perhevapaita, joissa ensimmäinen äitiysrahapäivä tai adoptioäidin vanhempainrahapäivä on ollut 1.4.2017 tai sen jälkeen.

Hakuaikaa on 6 kuukautta vanhempainpäivärahakauden jälkeen eli käytännössä hakuaika on sama kuin vuosilomakustannuskorvauksella.

– Molemmat työnantajaetuudet voi siis näppärästi hakea samaan aikaan, muistuttaa Johansson.

Kommentoi Facebookissa