ALKOHOLILAKI Uutta alkoholilakia odotettiin kuin kuuta nousevaa. Vahvemmat siiderit ja oluet piti saada tavallisiin kauppoihin, pienpanimoille ulosmyyntioikeudet, vapaammat aukioloajat ja ulosmyyntioikeudet ravintoloille, mainosrajoitukset lievemmiksi…
Nyt se on viimein valmis, viivästysten jälkeen, Hallituksen esitys eduskunnalle alkoholilaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. Tai ei se valmis ole, sosiaali- ja terveysministeriö pyytää esityksestä lausuntoja. Samoin pienpanimomyynnistä pyydetään kannanottoa EU:lta, ettei pienimuotoinen myynti vain syrji muissa jäsenmaissa olevia viinin ja oluen tuottajia.
Muutama kommentti saatiin jo. Kansanterveysjärjestö Suomen ASH:n (Action on Smoking and Health) mukaan esitys ”aiheuttaa inhimillistä kärsimystä alkoholisoituville henkilöille”, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n mielestä se ”lyhentää työuria ja alentaa tuottavuutta”, Munuais- ja maksaliitto toteaa ehdotuksen lisäävän ”erityisesti nuorten naisten alkoholinkulutusta”.
Kun on lukenut 145 sivua kuivakkaa lakitekstiä läpi, on valitettavasti todettava:
”Ei tästä humalaan tule.”
Pientä edistystä eurooppalaisuuteen
Jotain on saatu uudistettuakin. Kaupan vähittäismyynti on koskenut nykyisin enintään 4,7 tilavuusprosenttia alkoholia sisältäviä käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia. Tulevaisuudessa enimmäisvahvuus nousisi 5,5 prosenttiin ja valmistusmenetelmä olisi vapaa. Tämä helpottaa joidenkin vahvojen oluiden sekä long drink -juomien myyntiä.
Bonuksia ei alkoholin ostamisesta millään kortilla enää saisi. Ravintoloista sen sijaan voisi jatkossa ostaa juomia myös mukaan, normaaleilla vähittäiskaupan säännöillä. Vahvuus olisi korkeintaan 5,5 prosenttia ja myyntiaika klo 9–21. Humalaisille ei edelleenkään saa myydä, joten pitkän istunnon jälkeen ei lähdetä kaljakori olalla kotiin jatkamaan.
Ravintolat saavat jatkossa mainostaa happy hour -tarjouksia ja pitää verkkosivuillaan tuoteluetteloita. Alko on myös avannut nyt kuluttajille oman verkkokauppansa, josta tilatut tuotteet voi noutaa Alkosta tai noutopisteestä. Noutopisteitä voi perustaa haja-asutusalueille, kunhan väliä on vähintään 20 kilometriä.
Ulkomailla sijaitseva myyjä ei sen sijaan saisi enää myydä Suomessa oleville kuluttajille alkoholijuomia verkkokaupassa.
Uusia termejä ja erityislupia
Ravintoloiden on mahdollista olla auki nykyistä pitempään ja jatkaa anniskelua aamuneljään asti. Silloin valmiiksi ostettuja juomia saa nauttia vielä tunnin ajan, joten suurta liiketaloudellista merkitystä asialla ei ravintoloille ole. Ravintolan vastuuhenkilön vaatimuksia hieman lievennetään.
Ilman erityislupaa pienelläkin ravintolalla täytyy kuitenkin olla jo klo 24 paikalla kaksi järjestyksenvalvojaa, jos anniskelu jatkuu klo 1.30 jälkeen.
Enintään 500 000 litraa vuodessa valmistava panimo saa myydä ulos käsityöläisolutta, mutta ei esimerkiksi siideriä tai juomasekoituksia. Termi käsityöläisolut on aivan uusi, sosiaali- ja terveysministeriön keksimä. Esimerkiksi sahdinvalmistus on käsityötä, mutta alkoholilain mukaan sahti ei ole käsityöläisolutta, toteaa Viisi tähteä -juomakulttuurilehti.
Nykyisin kielletyt ravintoloiden yhteiset anniskelualueet olisivat jatkossa mahdollisia niin sanotulla catering-ilmoituksella, mutta tapahtumajärjestäjien kaipaamat picknick-anniskelualueet eivät olisi edelleenkään.

Voisiko veneestä myydä?
Pientä huomiota ehti jo maaseuduilla ja mökkipaikkakunnilla herättää ennakkotieto alkoholin myymisen salliminen erityisistä myyntiautoista tai vaikkapa myyntiveneestä. Sellainen vaihtoehto voisi piristää matkailuelinkeinoa esimerkiksi saaristossa turistisesonkeina ja muuallakin tapahtumien yhteydessä.
Mutta ei, normaalit myymäläautot saavat elintarvikkeiden ohessa toki myydä edelleenkin olutta, mutta esimerkiksi alkoholijuomia jatkossa myyvillä Alkon myymäläautoilla täytyy olla lupaviranomaisen vahvistama reitti.
Näin alkoholia myyvät yksityistenkään autot, kärryt tai veneet eivät voisi kiertää esimerkiksi festivaaleilla tai muissa yleisötapahtumissa, saati golfkenttää, eivätkä toimittaa juomia ostajan kotiin. Liikkuvasta tilasta tapahtuvan myynnin täytyy palvella vakituista tai kausiasutusta eikä myynti saa koostua pääosin alkoholista.
Jotenkin mieleen tulee vielä aika, kun junan ravintolavaunussa oli pakko tilata oluen seuraksi ruokaa. Siksi tiskillä olikin odottamassa yksi sillivoileipä, valmiiksi muovikelmussa.
– Tarjoilija, yksi olut. Ja viekää se sillivoileipä jonkun muun pöytään.
Viisi vaatimatonta toivomusta
Lausunnot tulee toimittaa sosiaali- ja terveysministeriöön 16.1.2017 mennessä. Päivän Lehdellä olisi muutama toivomus jo nyt kerrottavaksi.
Ensimmäiseksi, ravintoloiden aukioloajat pienten ravintoloiden osalta täytyisi järkeistää jo nyt niin, ettei erityisluvan pyytäminen järjestysmiesten määrästä muodostu jokapäiväiseksi käytännöksi.
Toiseksi, pienpanimoiden ulosmyynnin keinotekoiset rajat pitäisi poistaa, panimon pitäisi saada myydä kuluttajalle kaikkia tuotteitaan. Se ei voi loukata italialaisen viininviljelijän oikeuksia.
Kolmanneksi, on toki tyylikästä nauttia olutta muoviköyden rajaamalla alueella, mutta kyllä suomalaiset ovat todistaneet jo aikaisemmin osaavansa nauttia alkoholia sivistyneesti ilman karsinaakin. Tai jos eivät, ei se köysikään asiaa muuta.
Ja neljänneksi, liikkuvan myyntivälineen määritelmän ja ehtojen lieventäminen voisi luoda aivan uuden elinkeinon ja uusia työpaikkoja.
En nyt rohkene enää toivoa, että luvanvaraisia ja yrittäjävetoisia viinimyymälöitä saisi perustaa sinne, missä Alkoja ei ole. Tai no toivotaan sittenkin.
Hallituksen esityksen eduskunnalle alkoholilaiksi voit lukea tästä.
Kommentoi Facebookissa