Vain harva parikymppinen asuu enää vanhempiensa luona – nuoret itsenäistyvät historiallisen aikaisin

Kuluvana vuonna asuntojen hinnat ovat nousseet nopeinta vauhtia vuosikymmeneen.

Kuluvana vuonna asuntojen hinnat ovat nousseet nopeinta vauhtia vuosikymmeneen. (Kuva Fotolia)

Korona-aika on helpottanut muuttoa, sillä kilpailu yliopistokaupunkien vuokra-asunnoista väheni.

ASUMINEN Suomalaiset nuoret muuttavat omilleen asumaan nuorempina kuin koskaan aiemmin. Vuoden 2020 lopussa vain alle 15 prosenttia 20–29-vuotiaista asui vanhempiensa luona. Asia selviää uudesta Hypon Asuntomarkkinakatsauksesta.

Korona-aika näyttää jopa helpottaneen nuorten itsenäistymistä, sillä kilpailu yliopistokaupunkien vuokra-asunnoista väheni palvelualojen vaikeuksien ja Airbnb-markkinan murenemisen vuoksi.

– Koronaa pitkäaikaisempi syy on se, että kasvukaupunkeihin on valmistunut enemmän asuntoja kuin kertaakaan vuodesta 1995 alkaneen tilastohistorian aikana. Tarjonnan lisäys auttaa selvästi, sillä vuokrien nousu on rauhoittunut ja hintakehitys on jäänyt selvästi maltillisemmaksi kuin muissa Pohjoismaissa, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kuvailee.

Kasvukaupunkien asuntomarkkinoita värittää myös voimistuva Wolt-ilmiö, mikä tarkoittaa sitä, että tähtiyritysten valkokaulusammattilaisten ja heidän ympärilleen muodostuvan palveluklusterin työntekijöiden rooli korostuu taloudessa.

– Ilmiö näkyy parhailla paikoilla sijaitsevien, kalliiden arvoasuntojen kysynnän kasvuna sekä kompaktien vuokrakotien lisääntyvänä tarpeena kasvukeskusten liepeillä hyvien liikenneyhteyksien varsilla, Brotherus sanoo.

Nuorten trendi on ollut jo pitkään omilleen muuttaminen. Korona-aika hieman kiihdytti tilannetta.
Nuorten trendi on ollut jo pitkään omilleen muuttaminen. Korona-aika hieman kiihdytti tilannetta. (Kaavio Hypo)

Kun pankkien pääomavaatimuksia kasvatetaan, se vähentää luotonantoon käytettävissä olevaa rahamäärää. Se puolestaan nostaa velallisten marginaaleja ja luoton käsittelymaksuja. Kansainvälisen pankkisääntelyn – niin sanotun Basel-sääntelyn – tulevat kiristykset lisäävät pankkien kustannuksia ja ne siirtyvät asiakkaiden maksettavaksi.

– Suurin kustannusnousu liittyy asuntosijoittamiseen, joka saattaa muuttua monilla piensijoittajilla tuottoisasta sijoitusmuodosta harrastukseksi, jossa itse sijoittaja joutuu uudella tapaa maksumieheksi tai -naiseksi vuokralaisen sijaan, Hypon ekonomisti Juho Keskinen huomauttaa.

Asuntokauppa on käynyt niin vahvasti, että Hypo nostaa asuntojen hinta-arviota tälle vuodelle koko maassa 3,8 prosenttiin aiemman 3,0 prosentin sijasta ja ensi vuodelle 1,5 prosenttiin. Pääkaupunkiseudun hintojen Hypo ennustaa nousevat tänä vuonna 5,5 prosenttia ja ensi vuonna 3,5 prosenttia.

Korona-ajan poikkeustilanne rauhoittuu ja asuntomarkkinat palaavat katsauksen mukaan kohti vanhaa normaalia. Se tarkoittaa, että markkinoiden vauhdin ja suunnan määräävät yhä edelleen väestökehitys, kaupungistuminen ja ansiokehitys.

Kuluvana vuonna asuntojen hinnat ovat nousseet nopeinta vauhtia vuosikymmeneen, mutta silti hinnat laskevat suuressa osassa maata. Ilmiöksi noussut monipaikkaisuus vetääkin viihtyisiä, vetovoimaisia ja palvelurikkaita kaupunkeja yhä voimakkaammin.

Hypo julkaisee asuntomarkkinakatsauksia neljä kertaa ja talouskatsauksia kaksi kertaa vuodessa.

Lue myös: Tutkijat selvittivät muuttoliikkeitä – ”Tärkein selittäjä ympäristöriskien ja ihmisten sopeutumiskyvyn yhteisvaikutus”

Kommentoi Facebookissa