Valamiehistön yksimielinen päätös Yhdysvalloissa – ex-poliisi on syyllinen George Floydin kuolemaan

Pisimmillään Derek Chauvin voi saada toisen asteen murhasta jopa 40 vuoden tuomion.

Pisimmillään Derek Chauvin voi saada toisen asteen murhasta jopa 40 vuoden tuomion. (Kuvituskuva Fotolia)

Entinen poliisi Derek Chauvin todettiin syylliseksi kaikkiin syytekohtiin.

TUOMIO Yhdysvalloissa on annettu päätös kansaa lähes vuoden ajan kuohuttaneeseen tapaukseen, jossa mustaihoinen George Floyd kuoli tukehtumiseen pidätystilanteessa, kun poliisina toiminut Derek Chauvin painoi häntä polvella niskasta yli yhdeksän minuutin ajan. Tapahtuneesta on ollut nähtävissä videotallenne.

Minneapolisissa 12-jäseniseen valamiehistöön kuului viisi miestä ja seitsemän naista, eristyksissä ollut valamiehistö pui päätöstä alle kymmenen tunnin ajan. Valamiehistö totesi Chauvinin syylliseksi kaikkiin esitettyihin syytekohtiin, joita olivat toisen ja kolmannen asteen murha sekä toisen asteen tappo.

Suomessa rikosnimikkeitä vastaavat lähinnä tappo ja kuolemantuottamus. Tuomari Peter Cahill luki oikeussalissa valamiehistön yksimielisen päätöksen, mutta varsinaisen vankeusrangaistuksen pituus saatetaan julistaa vasta useiden viikkojen päästä. Pisimmillään Chauvin voi saada toisen asteen murhasta jopa 40 vuoden tuomion.

Presidentti Joe Biden, ensimmäinen nainen Jill Biden sekä varapresidentti Kamala Harris soittivat puhelun George Floydin perheelle tuomion jälkeen. Twitterissä julkaistussa videossa Biden kertoi olevansa helpottunut.

Valkoisessa talossa myöhemmin lehdistölle puhunut Biden totesi rakenteellisen rasismin olevan tahra kansakunnan sielussa. Presidentti pyysi kansalta myös yhtenäisyyttä, ja totesi tehtävää olevan edelleen paljon.

Minneapolisissa oli varauduttu mellakoihin ja kaupungissa on ollut muun muassa 3000 kansalliskaartin sotilasta levottomuuksien varalta. Valamiesten päätöksen julistamisen jälkeen tunnelma kaupungissa on ollut helpottunut ja ihmiset ovat riemuinneet kaduilla.

Lue myös: Yhdysvallat liittyi takaisin Pariisin ilmastosopimukseen – maa on jälleen myös terveysjärjestö WHO:n jäsen

Kommentoi Facebookissa