Tänään on sipsikaljavegaanien juhlapäivä!

Kaupat ovat lisänneet vegaanista tarjontaansa viime vuosina.

Valinnoilla vaikuttamisen ei tarvitse olla ankeaa.

RUOKA Veganismista on muutaman viime vuoden aikana kehittynyt ruokavalio ja elämäntapa, jota kaltaiseni sekasyöjäkin on alkanut vilkuilemaan aidanraosta päivä päivältä innokkaammin. Loikkaaminen eettisesti oikealta tuntuvan leirin puolelle on kuitenkin vaikeaa, kun on juurtunut pienestä pitäen tiettyyn ruokakultuuriin.

Suomessa veganismista helposti saatavaa ankeaa mielikuvaa ja ylipäätään eri leirien olemassaoloa on hälventänyt Facebook-ryhmä Sipsikaljavegaanit, joka on kerännyt tähän mennessä yli 32 000 seuraajaa. Keho- ja ruokapositiivinen ryhmä lähestyy veganismia nurinkurisesti herkuttelun kautta. Keskustelua seuraamalla käsitys ko. ruokavaliosta ja saatavilla olevista korvaavista tuotteista mullistuu, kun kaiken jopa pekonista burgereihin voi nykyään hankkia vegaaniversioina.

Tänään on sipsikaljavegaanien eli sipsareiden juhlapäivä. Ympäri maailmaa vietetään nimittäin kansainvälistä vegaanipäivää, jota on juhlittu joka marraskuun ensimmäisenä päivänä aina vuodesta 1994 lähtien. Tuolloin maailman vanhimman vegaaniyhdistyksen, brittiläisen The Vegan Societyn puheenjohtajana toiminut Louise Wallis keksi luoda tietoisuuspäivän kunnioittaakseen seuransa 50-vuotis- ja veganismin 70-vuotisjuhlaa.

Vegaanipäivän luonut Louise Wallis on myös tunnettu DJ. (Kuva Loiseluminous)
Vegaanipäivän luonut Louise Wallis on myös tunnettu DJ. (Kuva Loiseluminous)

Vegaanit välttävät kaikkien eläinperäisten tuotteiden käyttämistä. Näihin lukeutuvat esimerkiksi maitotuotteet, kananmunat ja myös hunajan kaltaiset eläinten avustuksella saadut tuotteet. Monilla aate ei rajoitu pelkkään ruokavalioon, vaan myös mm. kosmetiikkaan sekä pukeutumiseen.

Sipsikaljavegaanien jäsenmäärä on kasvanut viimeisen vuoden aikana räjähdysmäisesti. Vielä keväällä keskustelijoita oli reilut kymmenen tuhatta. Ryhmän eräänlaiseksi tunnukseksi on muodostunut ”vihis” eli Hoviruoka Oy:n markkinoille lanseeraama kasvispiirakka, vastine lihapiirakalle. Sipsareiden myötä kyseiselle tuotteelle raivattiin monien kauppojen hyllyillä aivan oma osastonsa syksyllä 2015.

Tuntuu siltä, että sipsareiden vaikutus näkyy laajalti muuallakin. Esimerkiksi Tampereella sijaitseva huoltoaseman, ravintolan ja pikkuruisen K-marketin risteytys Kekkosentien Neste on noussut aivan uuteen kulttiasemaan profiloitumalla vegaaniystävälliseksi paikaksi. Ravintoloiden ruokalistat ovat monipuolistuneet vegaani- ja kasvisvaihtoehdoiltaan, samalla kolmessa kaupungissa toimii jo Vegekauppa.

Ruokavalioon tutustumista helpottaa myös uudet keksinnöt, esimerkiksi tämän vuoden trendituotteiksi nousseet nyhtökaura ja härkis.

Marraskuu ei isännöi pelkästään vegaanipäivää, vaan The Vegan Society on tehnyt siitä myös vuosittaisen vegaanikuukauden. Mikäli kiinnostuit jommasta kummasta, Suomen Vegaaniliiton sivuilta löytyy aiheesta lisätietoa.

Kommentoi Facebookissa