Vanhojen asuntojen kauppa hiljeni alkukesästä – erot paikkakuntien välillä suuret

Kotitaloudet nostivat toukokuussa 2017 uusia asuntolainoja 1,7 miljardin euron edestä, mikä on lähes saman verran kuin vuosi sitten toukokuussa.

Kotitaloudet nostivat toukokuussa 2017 uusia asuntolainoja 1,7 miljardin euron edestä, mikä on lähes saman verran kuin vuosi sitten toukokuussa. (Kuva Fotolia)

Neliöhinnoissa nousua erityisesti pääkaupunkiseudulla, uusia asuntolainoja nostettiin entiseen tahtiin.

ASUMINEN Vaikka vanhojen asuntojen kauppa hiljentyi alkukesästä viime vuoteen verrattuna, ovat kuluvan vuoden vanhojen asuntojen kauppamäärät silti lähes vuoden 2016 tasolla. Huoneistokeskuksen mukaan kesäkuussa kauppamäärät kasvoivat vuoden takaisesta erityisesti Espoossa, Turussa, Oulussa ja Kouvolassa.

Kesäkuussa vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin 9 prosenttia vähemmän kuin kesäkuussa 2016. Pääkaupunkiseudulla vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat kesäkuussa 5 prosenttia vuoden takaisesta. Helsingissä laskua kesäkuuhun 2016 verrattuna oli 9 prosenttia ja Vantaalla 2 prosenttia. Espoossa puolestaan tehtiin 3 prosenttia enemmän kauppoja kuin vuosi sitten kesäkuussa.

Kymmenen Suomen suurimman kaupungin joukosta etenkin Kouvolassa vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat kesäkuussa, peräti 18 prosenttia. Lisäksi Oulussa ja Turussa myytiin vanhoja asuntoja hieman enemmän kuin vuosi sitten. Prosentuaalisesti suurinta laskua kesäkuun 2017 vanhojen asuntojen kauppamäärissä nähtiin Jyväskylässä, 18 prosenttia, sekä Lahdessa ja Kuopiossa 21 prosenttia.

– Vaikka alkukesä on ollut vanhojen asuntojen kaupoilla kevättä hiljaisempi, ovat kuluvan vuoden vanhojen asuntojen kauppamäärät lähes samalla tasolla viime vuoteen verrattaessa, Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Ari-Matti Purhonen sanoo.

Pääkaupunkiseudulla vanhojen yksiöiden kauppamäärät ovat nousseet viimeisen 12 kuukauden aikana erityisesti Espoossa 19 prosenttia ja Vantaalla 12 prosenttia. Helsingissä vanhojen yksiöiden kauppamäärät ovat olleet 5 prosenttia laskusuuntaiset samana ajanjaksona.

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat kesäkuussa 2017 Suomessa 5 prosenttia eli 135 euroa neliömetriltä vuoden 2016 kesäkuusta. Kymmenen suurimman kaupungin joukossa suurinta vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhintojen nousua oli tämän vuoden kesäkuussa Jyväskylässä 23 prosenttia ja Vantaalla 17 prosenttia. Helsingissä neliöhinnat nousivat kesäkuussa 7 prosenttia vuoden takaisesta ja Espoossa 12 prosenttia.

Kotitaloudet nostivat toukokuussa 2017 uusia asuntolainoja 1,7 miljardin euron edestä, mikä on lähes saman verran kuin vuosi sitten toukokuussa. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 1,08 prosenttia ja laskennallinen marginaali 1,05 prosenttia. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli toukokuun 2017 lopussa 94,7 miljardia euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 2,1 kertovat Suomen Pankin tilastot.

Kommentoi Facebookissa