Vappua vietetään koleassa ja epävakaisessa säässä – vappupäivänä hieman lämpenee

Vapun juhlintaa saattaa hillitä vappuaaton kolea sää. (Kuvituskuva Fotolia)

Lämpötila nousee poutaisilla alueilla ylimmillään 10 asteeseen, pohjoisessa vappuviikonloppu alkaa runsailla lumisateilla.

SÄÄTILA Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan maan pohjoisosassa liikkuu hitaasti pohjoiseen etenevä kapea sadealue, jossa sataa niin vettä kuin luntakin. Lisäksi maan lounaisosassa tulee vesi- tai räntäkuuroja.

Lauantain vastaisena yönä ja lauantaipäivän aikana pohjoisen sadealue leviää Etelä- ja Keski-Lappiin, ja sade tulee pääosin lumena. Erityisesti Kainuun pohjoisosasta Etelä-Lappiin ulottuvalla alueella lunta voi sataa lauantai-iltaan mennessä paikoin yli 20 senttimetriä.

– Näin runsas lumikertymä muuttaa ajokelin huonoksi tai erittäin huonoksi. Lisäksi paikoin voi aiheutua tykkyvahinkoja, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ville Siiskonen.

Vappuaaton vastaisena yönä uusi sadealue leviää maan etelä- ja keskiosaan, ja varsinkin lännessä sataa 2‒6 senttimetriä lunta. Sunnuntaina päivällä sadealue liikkuu vähitellen pohjoiseen, sateet tulevat enimmäkseen vetenä. Vappuaatto on kolea. Lämpötila on sateisilla alueilla noin kahden ja viiden asteen välillä, poutaisemmilla alueilla päivän ylin lämpötila on 5‒10 astetta.

Vappuyöksi sää poutaantuu maan etelä- ja keskiosassa, yön alin lämpötila on -2…+2 astetta. Maan pohjoisosassa tulee yön aikana lumisadetta yleisesti noin 2–4 senttimetriä.

Vappupäivänä maanantaina sää hieman lämpenee. Maan etelä- ja keskiosassa päivän ylin lämpötila on 6‒10 astetta, maan pohjoisosassa 2‒6 astetta. Päivän aikana lännenpuoleisessa virtauksessa voi kehittyä vesi- tai räntäkuuroja.

Myös vuosi sitten vappua vietettiin melko koleassa säässä. Vappuaaton ylin lämpötila vaihteli maan eteläosan noin 10 asteesta Pohjois-Lapin nollaan asteeseen. Vappuyönä oli maan keski- ja pohjoisosassa yleisesti pakkasta, eteläosassa yön alin lämpötila oli nollan vaiheilla. Vappupäivä oli koko maassa pari astetta vappuaattoa lämpimämpi.

Lue myös: Karhut ovat heränneet talviunilta – kontio tuli talon pihalle ja tutki lintulaudan antimia

Kommentoi Facebookissa