Venäjä katkaisi maakaasun toimitukset Suomeen – LNG-terminaalilaiva varmistaa kaasun riittävyyttä

Kelluvan LNG-terminaalin merkitys on suuri teollisuutemme kaasunsaannin turvaamisen kannalta. (Kuva Excellerate Energy)

Kaasun tuonnin katkeamiseen on varauduttu ja kotitalousasiakkaille riittää kaasua kaikissa tilanteissa.

ENERGIA Energiayhtiö Gasum Oy vahvistaa, että venäläiset maakaasutoimitukset Gazprom Exportilta Suomeen ovat katkenneet. Perusteena toimituksen katkaisuun on, että Suomi ei ole suostunut putkikaasun maksamiseen ruplissa.

Pitkäaikaisten toimitussopimusten mukaan maksuvaluutta on kuitenkin euro. Gasum on vienyt hankintasopimuksen välimiesmenettelyyn, koska venäläinen osapuoli rikkoo vaatimuksellaan hankintasopimuksen ehtoja.

Gasumin kaasuverkon alueella sijaitsevat liikenteen kaasutankkausasemat toimivat normaalisti. Työ- ja elinkeinoministeriö kertoo, että Suomessa on varauduttu venäläisen kaasun tuonnin katkeamiseen, mutta sen korvaaminen ei ole ongelmatonta. Täsmälliset vaikutukset kaasun saatavuuteen ja hintaan riippuvat käytössä olevista tuontireiteistä ja kysynnän kehityksestä. Kesällä kysyntä on selvästi talvea alhaisempaa.

Kotitalousasiakkaiden suora kaasun tarve pystytään kattamaan kaikissa tilanteessa, samoin välttämättömien yhteiskunnan palveluiden tarvitsema kaasu. Suomen Kaasuyhdistyksen mukaan vuonna 2019 kaasulla lämpiäviä pientaloja oli noin 4 000 ja rivi- ja kerrostaloja noin 1 100. Lisäksi maakaasulla lämmitettiin noin 1 200 palvelu- tai kauppatilaa ja 21 kasvihuonetta.

Suomen ja Viron välinen Balticconnector-siirtoputki mahdollistaa korvaavan kaasun tuontia Baltiasta. Suomeen saadaan kaasua myös nesteytettynä maakaasuna terminaalien kautta Tornioon ja Poriin sekä syksyllä Haminaan valmistuvan terminaalin kautta.

Teollisuuden toimitus- ja huoltovarmuustarpeiden kattamiseksi Suomi on vuokrannut LNG-terminaalilaivan. Verkkoyhtiö Gasgrid Finland Oy allekirjoitti 20.5.2022 LNG-terminaalilaivan vuokrausta koskevan 10-vuotisen sopimuksen yhdysvaltalaisen Excellerate Energyn, Inc -yhtiön kanssa. Kelluvan LNG-terminaalin merkitys on suuri teollisuutemme kaasunsaannin turvaamisen kannalta.

Laiva on tarkoitus saada käyttöön ensi talveksi, ja sen loppusijoituspaikka on Etelä-Suomessa. Terminaalilaivaa varten rakennetaan uudet satamarakenteet sekä Suomen että Viron rannikoille. Jos ne valmistuvat Viroon ennen Suomea, sijoitetaan terminaalilaiva väliaikaisesti Viron rannikolle, kunnes Suomen rakenteet valmistuvat.

Lue myös: Sähkökauppa Venäjältä keskeytyi – ei uhkaa sähkön riittävyydestä Suomessa

Kommentoi Facebookissa