Venäjän tullilaki kiusaa yli puolta miljoonaa rahoitusyhtiön suomalaisautoa – tuhansien eurojen takuumaksuja

Vaalimaan raja-asemalla pääsi eilen läpi vain noin 8–10 autoa tunnissa.

Vaalimaan raja-asemalla pääsi eilen läpi vain noin 8–10 autoa tunnissa. (Kuva AOP)

Vain yksi rahoitusyhtiön omistama auto pääsisi ongelmitta Venäjän rajan yli.

TULLILAKI Viime päivinä on raportoitu jopa kilometrin mittaisista autojonoista Venäjän vastaisilla raja-asemilla kuten Vaalimaassa. Ruuhka aiheutuu Venäjän uusista tullilaeista, joiden mukaan maahan voi viedä ainoastaan yhden ulkomaisen auton omistajaa kohden – ilman ylimääräisiä veroja ja tullimaksuja.

Asia tuli yllätyksenä jopa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolaiselle, joka Ylen Ykkösaamussa toivoi ongelman hoituvan tullien välisenä asiana. Muussa tapauksessa ministeriö ottaa asian hoidettavakseen.

Tulli puolestaan kehottaa suomalaisia harkitsemaan, kannattaako Venäjän rajalle ylipäänsä mennä tilanteen takia. Epäselvässä tilanteessa muutokset eivät kuitenkaan näyttäisi koskevan kaupallista liikennettä.

Ongelmia voi syntyä silloin, jos suomalaisen käyttämä henkilöauto on ostettu rahoitusyhtiön tai pankin rahoittamana osamaksulla. Tällöin auton omistaja on rahoitusyhtiö, ja auton käyttäjä on vain haltija.

Nuijamaan tullin tullipäällikön Petri Kukkosen mukaan rahoitetulla autolla pääsee Venäjälle verovapaasti vain, jos on ensimmäinen rahoitusyhtiön tai pankin omistamalla autolla rajan ylittävä henkilö.

– Käytännössä se tarkoittaa, että yhtä aikaa saman rahoitusyhtiön autoja ei voisi olla kuin yksi ainut. Tänä päivänä, kun monet autot ovat rahoitusyhtiöiden omistamia eli lainalla ostettuja, se tietysti aiheuttaa ongelmia yksityisautoilijoille, jotka menevät Venäjälle, Kukkonen kommentoi STT:lle.

Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio puolestaan arvioi Ilta-Sanomille, että yksityiskäyttöön rekisteröityjä henkilö- ja pakettiautoja on Suomessa noin 2,6 miljoonaa.

– Jos heitän hyvin varovaisen arvion, että edes viidenneksessä tästä olisi omistajana rahoitusyhtiö, niin silloin puhumme noin puolesta miljoonasta autosta.

Tullin mukaan autoilijoilta on vaadittu Venäjän tullissa jopa tuhansien eurojen takuumaksuja, jos on halunnut päästä rajan yli. Enimmillään vaadittu summa on voinut vastata jopa auton arvoa.

Lue myös: Rajavartijat ottivat kiinni – suomalaismies yritti kävellä Venäjälle ilman viisumia

Kommentoi Facebookissa