Veneilykausi alkaa – säästä ympäristöä ja vältä myrkkymaaleja veneiden pohjissa

Suuri osa veneen pohjaan sivellyistä aineista liukenee vesistöön ja haittaa kalojen sekä muiden vesieliöiden lisääntymistä.

Suuri osa veneen pohjaan sivellyistä aineista liukenee vesistöön ja haittaa kalojen sekä muiden vesieliöiden lisääntymistä. (Kuva Tukes)

Tukesin hyväksymät kiinnittymisenestomaalit löytyvät erityisestä listasta.

YMPÄRISTÖ Veneiden pohjissa käytettävät myrkkymaalit eli antifoulingvalmisteet ovat hyvin myrkyllisiä muillekin eliöille kuin vain veneiden pohjiin kiinnittyville leville, merirokoille, leväruvelle ja sinisimpukoille. Suuri osa veneen pohjaan sivellyistä aineista liukenee vesistöön ja haittaa kalojen sekä muiden vesieliöiden lisääntymistä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes suosittelee myrkkymaalien välttämistä ja vaihtoehtoisten menetelmien käyttämistä veneiden pohjien puhtaana pitämisessä. Myrkkymaalien käyttö on kiellettyä sisävesillä.

Myrkkymaalien sijasta voi pohjan puhdistaa mekaanisesti harjaamalla ja/tai käyttämällä painepesuria tai pohjapesuria. Sen jälkeen kannattaa nostaa vene välillä kuiville ja suojata veneen pohja valolta ja auringolta eliöiden pohjaan tarttumisen vähentämiseksi.

Jos kuitenkin maalaat, älä maalaa sisävesillä ja vain veneen vesilinja tai paikkamaalaus. Maalin kannattaa antaa kuivua riittävän kauan ja maa on syytä suojata pressulla tai muulla läpäisemättömällä kankaalla. Maalijätettä ei saa päästää maahan tai veteen, vaan se tulee viedä vaarallisen jätteen keräykseen.

Suojakäsineet saa Tukesin määräyksen mukaan ostotilanteessa maalinmyyjältä. Vanhan maalin poistoon on syytä käyttää märkähiontaa, varmistuen myös siitä, että maalijäte ja jätevedet tulevat asianmukaisesti käsiteltyä. Tukesin hyväksymät kiinnittymisenesto- ja myrkylliset antifoulingvalmisteet löytyvät tästä listasta.

Pidä Saaristo Siistinä ry on myös julkaissut Askeleet myrkyttömään veneilyyn: Katseet veneiden pohjiin -oppaan, joka antaa konkreettiset työkalut siihen, miten veneilijät, veneseurat, telakat ja kunnat voivat vähentää haitallisia ympäristövaikutuksia

Kommentoi Facebookissa