Vihreiden julkkisehdokkaan natsijahti hämmentää – kuka valtuutetuista on natsi?

Kuntavaaleissa Tino Singhin käyttämä iskulause on ehtinyt jo herättää hämmennystä omien ja vieraiden riveissä.

Tino Singhin käyttämä iskulause kuntavaaleissa on ehtinyt jo herättää hämmennystä omien sekä vieraiden riveissä. (Kuva AOP)

Helsingin ”rasistista” kaupunginvaltuustoa johtaa vihreä poliitikko.

KUNTAVAALIT Kevään kuntavaalien ehdokasasettelu alkaa valmistua ja ehdokkaat ottavat irtiottoja, kuka milläkin tavalla. Helsingissä valtapuolueen asemaa tavoitteleva vihreät on värvännyt listoilleen julkkisjuontajana tunnetuksi tulleen Tino Singhin.

Nuorempi polvi tuskin enää muistaa Singhin 1990-luvulla televisiossa juontamaa Passi ja hammasharja -ohjelmaa, mutta pari vuotta sitten hänet nähtiin juontamassa myös Viidakon tähtöset -sarjaa.

Singh ei ole ensimmäistä kertaa vaaleissa mukana, vuonna 1999 hän yritti eurovaaleissa kokoomuksen listoilta Brysseliin ja vuonna 2011 RKP:n ehdokkaana eduskuntaan. Vihreän langan mukaan kokoomus oli ”liian nationalistinen” Singhille ja RKP keskittyy vain ruotsinkieliseen vähemmistöön.

Kuntavaaleissa Tino Singhin käyttämä iskulause on ehtinyt jo herättää hämmennystä.

”Tehdään Helsingistä parempi paikka – Äänestä natsit ja rasistit pois valtuustosta”

Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja on vihreiden Tuuli Kousa. Valtuustossa on 21 kokoomuslaista, 19 vihreää, 15 sosialidemokraattia, 11 vasemmistoliittolaista, 7 perussuomalaista, 5 RKP:n valtuutettua, 3 keskustalaista, 2 kristillisdemokraattia, 1 SKP:n edustaja ja yksi omalla listallaan.

Tino Singh, voisitko ystävällisesti tarkentaa esimerkiksi kertomalla keitä nämä väitetyt natsit ovat ja millä perusteella nimität heitä natseiksi?

– En ole väittänyt, että Helsingin valtuustossa istuu natseja. Olen sanonut, että teemani on että äänestetään pois vallasta rasisteja ja natseja vähättelevät ja suojelevat ja näin saada natsit pois vallasta.

Singhin vaalisivuilla edelleen näkyvissä olevassa iskulauseessa ilmoitetaan selkeäsanaisesti natseja olevan Helsingin valtuustossa.

– Tällä hetkellä on vallassa eri luottamusasemissa mm. rasistipoliitikkoja, jotka ovat saaneet tuomiot kansanryhmää vastaan kiihottamisesta ja jotka poseeraavat uusnatsien kanssa ja kuuluvat myös kansallissosialistisiin järjestöihin tai antavat avoimesti rasistisia lausuntoja esim. vaatimus tummaihoisten miesten pakkosteriloinnista.

Yhdistääkö natseja jokin tietty puolue tai ryhmä kaupunginvaltuuston sisällä?

– Useat poliitikot ovat väheksyneet väkivaltaisten uusnatsijärjestöjen toimintaa tai tukeneet suoraan tai epäsuorasti rasististen katupartioiden toimintaa. Näitä löytyy erityisesti Perussuomalaisten riveistä, mutta myös muista puolueista, Singh vastaa.

Singh on saanut natsijahdistaan kriittisiä kommentteja sosiaalisessa mediassa, jossa hänen oma kampanjansa rinnastetaan vihapuheeseen. Asiasta kysyttäessä myös monet vihreiden kuntavaaliehdokkaat karsastavat natsikortin käyttämistä, mutta he eivät halua lausuntoaan julkisesti mediaan.

Tino Singh nähtiin järjestämässä Meillä on unelma sekä Peli poikki -mielenosoituksia. Hän sai juontajana paheksuntaa osakseen lietsoessaan yleisön raivoa paikalle saapunutta perussuomalaisten Matias Turkkilaa kohtaan. Tilaisuudessa aikaisemmin esiintynyt Ali Jahangiri pelasti tilanteen pyytäen yleisöä rauhoittumaan, sillä tarkoitus oli käydä dialogia.

Kommentoi Facebookissa