DOKUMENTTI Muuttohaukka on maailman nopein eläin. Se voi syöksyä kohtisuoraan alas jopa 400 kilometrin tuntinopeudella. Kun ne kiitävät New Yorkin pilvenpiirtäjien muodostamissa solissa jahdatessaan kyyhkysiä, kohtaus on kuin elokuvasta Spiderman.
BBC:n kuvauksiin kului kolme vuotta, yhtiö järjesti 117 kuvausmatkaa 40 maahan sekä käytti huippuluokan kuvauskalustoa ja tekniikkaa, jotta lopputulos olisi suurempi kuin yksikään Hollywood-elokuva. Planet Earth II on jatkoa kymmenen vuotta sitten julkaistulle palkitulle luonto-ohjelmalle.
– Kuvasimme herkkyyttä, jota on totuttu vuosien ajan näkemään draamoissa, mutta sitä löytyy oikeasti myös elävästä luonnosta, sanoo sarjan tuottaja Tom Hugh Jones, joka toteaa tekniikkaa käytetyn aikaisemmin sellaisissa Suomessakin nähdyissä tuotannoissa kuten Poldark tai Sota ja rauha.
Vain yksi asia ei ole muuttunut. Sir David Attenborough, 90, tekee paluun luonto-ohjelmiin juontamalla dokumenttisarjan. Tällä kerralla veteraani ei itse liikkunut kuvausryhmien mukana, poislukien kuumailmapallosta käsin tehtyä esittelyjuontoa.
– Kymmenen vuotta sitten ei ollut teknisesti mitään mahdollisuutta kuvata sellaista materiaalia kuin tänä päivänä, Sir David myöntää.

Hänen suosikkiosionsa kertoo Himalajan lumileopardeista, jotka onnistuttiin ikuistamaan piilotetuilla kameroilla. Kuvausryhmä tallensi monia tapahtumia ensimmäisen kerran maailmassa. Kaksi vuotta sitten löydetyt Araguaia-delfiinit Amazon-joella, ankkoja ja oravia saalistavat ilvekset Kalliovuorilla, leijonat metsästämässä kirahveja Namibiassa tai kummalliset lepakoita saalistavat skorpionit.
Planet Earth II on jaettu kuuteen jaksoon, jotka kertovat saarista, viidakoista, vuoristoista, ruohokentistä, autiomaista ja kaupungeista. Avausjakson pysäyttävin kohtaus tallennettiin Galapagos-saarilla. Meri-iguaaneja kuvattaessa kallionkoloista alkoi luikerrella ulos käärmeitä kuin parhaassa Indiana Jones -elokuvassa, se sai jopa Sir Davidin hätkähtämään.
Myös musiikki on valjastettu palvelemaan draamaa. Siitä vastaa Oscar-palkittu säveltäjä Hans Zimmer, jonka aikaisempia töitä ovat olleet muun muassa Leijonakuningas, Gladiaattori sekä Batman.
Sarjan viimeinen jakso kertoo todellakin kaupungeista, joista on tullut monille villieläimille uusi luonnollinen elinympäristö. Ja nyt ei puhuta mistään pallokentän huuhkajista tai citykaneista.
Maailman suurin muuttohaukkojen yhdyskunta on vaihtanut jyrkät kallionseinämät New Yorkin pilvenpiirtäjiin, mutta myös maailman suurin leopardipopulaatio löytyy yllättäen Mumbain kaupungista Intiasta. Leopardeja kuvattiin kuin poliisin takaa-ajamina, valvontakameroilla.
Mutta vaikka monet eläinlajit ovat sopeutuneet kaupunkiympäristöön, Sir David Attenborough ei näe maailman tulevaisuutta hyvänä. Yli puolet maapallon väestöstä asuu kaupungeissa. Attenborough on arvostellut esimerkiksi ruoka-avun olevan lopulta vahingollista liikakansoitetuille alueille.
– Vaikka monet valtiot pystyivät tekemään yhteistyötä rajoittaakseen esimerkiksi otsonikerroksen vahinkoja, ongelma on nyt syvemmällä. Yhä suuremmalla osalla ihmisistä ei ole mitään kosketusta luontoon, ja luonnon ymmärtäminen on tärkeintä. Televisio voi tarjota tänään sen yhteyden paremmin kuin koskaan.
- Lähteenä ovat BBC, The Telegraph ja The Guardian
Voit päästä luontodokumentin tunnelmaan alla olevan Planet Earth II -trailervideon avulla.
Kommentoi Facebookissa