Vuoden 2018 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot jaettiin – elämäntyöpalkinto professori Kaisa Häkkiselle

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen luovutti elämäntyöpalkinnon professori Kaisa Häkkiselle.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen luovutti elämäntyöpalkinnon professori Kaisa Häkkiselle. (Kuva Katarina Koch/ OKM)

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta ensimmäisten tiedonjulkistamisen valtionpalkintojen jakamisesta.

PALKINNOT Tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto myönnettiin tänä vuonna professori Kaisa Häkkiselle merkittävästä ja ahkerasta tiedonjulkistamisesta kielihistorian elävöittäjänä.

Professori Kaisa Häkkinen on suomen kielen ja sukukielten tutkija. Hänen erikoisalaansa on kielihistoria. Hän on tutkinut sekä kielen esihistoriallisia varhaisvaiheita, että kirjoitetun ajan historiaa Agricolasta 1800-luvulle saakka.

Lisäksi myönnettiin seitsemän valtionpalkintoa esimerkillisestä tiedonjulkistamisesta. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen luovutti palkinnot Säätytalolla Helsingissä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan esityksestä vuosittain tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot merkittävästä ajankohtaisesta tai esimerkillisestä ja pitkäjänteisestä tiedonjulkistamistyöstä. Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta on OKM:n asiantuntijaelin, joka seuraa tieteen, taiteen ja tekniikan eri alojen saavutuksia Suomessa ja ulkomailla.

– Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnoilla nostetaan esille ajankohtaista ja laadukasta tutkimusta. Palkinnoilla tuetaan tieteen ja yhteiskunnan vuorovaikutusta. 50 vuotta täyttävillä palkinnoilla alleviivataan tutkimuksen merkitystä. Kun maailma on täynnä informaatiota ja joukossa on myös epäasiallisia vaikutusyrityksiä ja suoranaisia valeviestejä, tutkitun tiedon merkitys korostuu, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Häkkisen lisäksi palkittuja olivat ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm, diplomi-insinööri Sisko Loikkanen, kirjastonhoitaja Kari Vaijärvi, tutkija ja psykologi Perttu Immonen, professori Heikki Oja, filosofian maisteri ja toimituspäällikkö Joonas Pörsti sekä toimittaja Hanna Nikkanen ja työryhmä.

Elämäntyöpalkinto on suuruudeltaan 20 000 euroa ja muut palkinnot 15 000 euroa. Työryhmä teoksesta Hyvän sään aikana. Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken palkittiin 20 000 eurolla.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta ensimmäisten tiedonjulkistamisen valtionpalkintojen jakamisesta.

Lue myös: Kirkon kulttuuripalkinto professori emerita Kaisa Häkkiselle – mittava ura suomen kielen tutkijana

Kommentoi Facebookissa