RUOKA Kahdeksan kokki- ja neljä tarjoilijahuippua ovat selvittäneet tiensä Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija –kilpailujen finaaleihin. Matka 2017 -messujen ruokamatkailuosastolla vietettiin kaksi päivää suomalaisen ravintolaosaamisen ja suomalaisten raaka-aineiden juhlaa.
Vuoden Tarjoilija -semifinaalissa mitattiin erityisesti osallistujien teknisiä taitoja. Kilpailutehtävinä oli muun muassa cocktailin valmistus, liekitys, proseccon tarjoilu sekä viinin ja ruoan paritus. Neljä finalistia näyttävät seuraavassa vaiheessa kyntensä palvelukokemuksen tuottajina.
– Kiinnitimme huomiota myös kandidaattien kykyyn huomioida asiakas. Kilpailijoiden oli tärkeää hyvien teknisten taitojen lisäksi pystyä viestimään siitä, mitä he tekevät ja miksi, kertoo Vuoden Tarjoilija -kilpailun päätuomari Petra Savolainen.
Vuoden Tarjoilija 2017 -finaalissa tehtävät painottuvat palvelukokemuksen luomiseen. Finaaliin jatkavat Noora Sipilä Ravintola Murusta, Ronny Malmberg Farangista, Matias Pietarinen Ravintola Teatterista ja Heidi Martikainen Ravintola Solnasta.
Vuoden Kokki -semifinalistit valmistivat kilpailussa yhden suomalaisuutta ilmentävän ja 100-vuotiaan Suomen raaka-aineita kunnioittavan modernin annoksen. 16 semifinalistin taso oli tänä vuonna kautta linjan korkea ja tasainen, ja kilpailuannokset olivat keskenään hyvin erilaisia.
– Kilpailuannosten suuri variaatio kertoo siitä, että meillä on Suomessa valtavasti hyviä ja inspiroivia raaka-aineita. Vaikka keskenään hyvin erilaisia annoksia on vaikeaa verrata toisiinsa, saamme tasoerot esiin arvioimalla muun muassa raaka-aineiden kypsyysasteen ja rakenteen, maut ja niiden yhteensopivuuden, kertoo kilpailun päätuomari Henry Tikkanen.
Monipuolinen suomalainen raaka-ainemaailma näkyi annoksissa; lautasille nostettiin muun muassa puikulaperunaa, juureksia, poroa, puolukoita, sieniä ja kotimaista kalaa. Myös perinneruokaa varioitiin, lautasella näkyi muun muassa muunnoksia kalakukosta ja verikampsusta.
– Muutama kilpailija nousi esiin selkeästi. Sen jälkeen kisaajat olivat tasaväkisiä. Myös finaalin ulkopuolelle jääneet olivat erittäin hyviä, mutta virheet – esimerkiksi myöhästyminen – jättivät rannalle. Maukas ja varma suoritus ratkaisi, Tikkanen sanoo.
- Vuoden Kokki 2017 ja Vuoden Tarjoilija 2017 -finaalit käydään 10.4. Rafla 2017-messuilla Peurungalla.
Kommentoi Facebookissa