Yhdistetyn parikisasta ei tullut toivottua mitalia – mäessä liian heikkoa

Ilkka Herola on noussut maailman kärkijoukkoon yhdistetyssä.

Ilkka Herola on noussut maailman kärkijoukkoon yhdistetyssä. (Kuva AOP)

Ilkka Herola ja Eero Hirvonen sijoittuivat Oberstdorfin MM-kisoissa yhdistetyn parikilpailussa viidenneksi.

YHDISTETTY Ilkka Herola ja Eero Hirvonen sijoittuivat viidenneksi yhdistetyn parikilpailussa Oberstdorfin MM-kisoissa. Mitalisauma suomalaisilta karkasi jo mäkiosuudella.

Itävallan joukkue, Johannes Lamparter ja Lukas Greiderer, saavutti ylivoimaisen voiton. Norja oli selkeä kakkonen. Saksa kiri pronssille Japanin ohi.

Herola ja Hirvonen olivat olleet mäkiosuuden jälkeen kuudentena. Hiihdossa he pystyivät nousemaan viidenneksi Ranskan edelle.

Hiihtoon lähdettäessä oli kuitenkin selviö, ettei suomalaisilla olisi mitalimahdollisuuksia. Kärkinelikko oli aivan liian kaukana.

Vaikka parikisasta ei mitalia tullutkaan, oli suomalaisten MM-kisasaldo yhdistetyssä kiitettävä. Herolan normaalimäen kisan hopea palautti Suomen yhdistetyn arvokilpailuissa mitalikantaan 14 vuoden tauon jälkeen.

Herola, 25, lunasti kovat odotukset, joita hänen ympärillään on ollut vuosien ajan. Hän on yhdistetyssä maailman parhaita hiihtäjiä. Jos mäkiosuus onnistuu, taistelee Herola normaalimäen kisassa mitalista.

Yhdistetyn suurmäen kisassa Herola oli kuudes, mihin hän oli tyytyväinen. Herola myönsi kisan jälkeen rehellisesti, ettei hänen tekemisensä suurmäessä riitä vielä mitaleille.

Hirvonen, 25, oli Pyeongchangin 2018 olympialaisissa molemmissa henkilökohtaisissa kisoissa kuudes. Odotukset olivat olympialaisten hänen ympärillään korkealla, mutta olympiakauden kuntoonsa hän ei ole enää päässyt.

Hirvosella on ollut isoja ongelmia mäessä. Hän antaa mäkiosuudella muille armottoman paljon tasoitusta.

Herolalla ja Hirvosella on ikänsä puolesta vielä monta kilpailuvuotta edessä. Molemmat ovat potentiaalisia mitaliehdokkaita vuoden kuluttua järjestettävissä Pekingin olympialaisissa.

Suomen yhdistetyn taso on yhä valitettavan kapealla pohjalla. Perttu Reponen, 19, on kuitenkin parantanut tasoaan roimasti ja saattaa lähivuosina hyvinkin nousta Herolan veroiseksi tekijäksi. Suomella on muitakin lupaavia nuoria kilpailijoita, joilla voisi olla potentiaalia nostaa Suomi joukkuekisassa mitaleille.

Parikisan tapaan Suomi oli Oberstdorfissa yhdistetyn joukkuekisassa viides. Mitalisija jäi kuitenkin kauaksi. Mäessä Suomi jää kärkimaista aivan liikaa.

Joka tapauksessa yhdistetyn maajoukkueessa on vähäisillä resursseilla tehty hienoa työtä. Siitä kiitos kuuluu erityisesti päävalmentaja Petter Kukkoselle.

Kukkonen jatkaa maajoukkueen päävalmentajana ainakin Pekingin olympialaisiin.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Krista Pärmäkoski jäi kauas mitalisijoista – naisten hiihdossa kriittisen palaverin paikka

Kommentoi Facebookissa