Yksityisasunnosta löytyi sodanaikaisia aseita ja räjähteitä – myös saksalaista taistelukaasua

Saksalaiset jättivät sotaromun lisäksi suomalaisille viestin kyltissä.

Saksalaiset jättivät sotaromun lisäksi suomalaisille viestin. (Kuva SA-kuva)

Poliisi ja puolustusvoimat ottivat haltuun vaarallisia räjähteitä asunnosta Ivalossa.

TAKAVARIKOINTI Poliisi suoritti puolustusvoimien avustuksella kotietsinnän ivalolaiseen yksityisasuntoon eilen maanantaina. Operaatio alkoi iltapäivällä ja loppui myöhään illalla. Asunnosta otettiin viranomaisten haltuun muun muassa sodanaikaisia räjähteitä kuten miinoja ja kranaatteja.

Lisäksi asunnosta takavarikoitiin aseiden osia, joita asunnon haltijan epäillään pitäneen hallussa ilman ampuma-aselain mukaista lupaa. Asunnon haltijaa epäillään tällä hetkellä räjähderikoksesta ja ampuma-aserikoksesta.

Tapahtumapaikkaa ympäröivä asutus valmistauduttiin evakuoimaan useiden satojen metrien säteellä räjähteiden siirtämisen ajaksi. Eristämiseen ei kuitenkaan lopulta ollut tarvetta. Puolustusvoimat hävittää haltuun otetut sotilasräjähteet ja muun vaaralliseksi todetun sotilaskäyttöön tarkoitetun materiaalin.

Lapin maaperässä ja vesistöissä on paljon sodanaikaisia ammuksia ja räjähteitä. Poliisi ja puolustusvoimat muistuttavat kaikkia siitä, että löydettyihin ammuksiin ja räjähteisiin ei saa koskea eikä niitä saa yrittää liikuttaa. Kaikista ammus- ja räjähdelöydöistä tulee ilmoittaa heti poliisille tai puolustusvoimille.

Sodanaikaiset ammukset ja räjähteet voivat olla edelleen käsittelijälleen hengenvaarallisia. Lisäksi esineet voivat sisältää muita vaarallisia aineita. Nyt suoritetun kotietsinnän yhteydessä löydettiin esimerkiksi neljä saksalaista taistelukaasua sisältävää rasiaa.

Rasiat olivat edelleen ehjiä ja voivat sisältää mallista riippuen esimerkiksi kyynelkaasua tai sariinia. Esimerkiksi tulipalon sattuessa rasioiden sisältö olisi voinut olla hengenvaarallinen sekä kaikille asunnossa asuville että pelastajille.

Lue myös: Saksalaisilta jäi Lappiin satoja tuhansia kiloja ”sotaromua” – paikallisille se on arvokasta kulttuuriperintöä

Kommentoi Facebookissa