Yliajo Helsingin ydinkeskustassa – suomalainen kuljettaja haki turvapaikkaa Liettuasta

Poliisi on saanut selvitettyä tapausta osin silminnäkijähavaintojen sekä tätä tukevan valvontakameramateriaalin perusteella.

Poliisi on saanut selvitettyä tapausta osin silminnäkijähavaintojen sekä tätä tukevan valvontakameramateriaalin perusteella. (Kuva Fotolia)

Tapahtumaa tutkitaan tappona, viitenä tapon yrityksenä, rattijuopumuksena ja törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena.

RIKOS Poliisi sai perjantaina klo 18.15 ilmoituksen yliajosta Helsingin keskustassa. Ajoneuvon kuljettaja on poliisin hallussa ja tapaukseen liittyviä yksityiskohtia on selvitetty muun muassa valvontakameroiden avulla.

Tarkentuneiden tietojen perusteella 51-vuotias suomalainen mies oli ajanut punaisella Jaguar-merkkisellä henkilöautolla suojatiellä ja jalkakäytävällä olevien ihmisten päälle risteyksessä. Yksi henkilö – 51-vuotias nainen – on menehtynyt ja viisi henkilöä on loukkaantunut, heistä neljä vietiin sairaalahoitoon. Sairaalaan viedyt eivät ole hengenvaarassa, vammat on luokiteltu lieviksi. Loukkaantuneet ovat kaikki noin 30–40-vuotiaita, heistä kaksi on miestä ja kaksi naista. Loukkaantuneista kaksi on Venäjän kansalaista, yksi Viron kansalainen ja yksi Suomen kansalainen.

Tapahtuneella on useita silminnäkijöitä, kuljettaja otettiin kiinni pian tapahtuneen jälkeen ravintolasta läheltä tapahtumapaikkaa. Kuljettaja on ollut alkoholin vaikutuksen alaisena ja sekavassa mielentilassa. Hänet vietiin verikokeisiin ja tämän jälkeen kiinniotettuna Helsingin poliisivankilaan.

Poliisi on saanut selvitettyä osin silminnäkijähavaintojen sekä tätä tukevan valvontakameramateriaalin perusteella, että epäilty kuljettaja on tullut Mannerheimintietä pitkin ja kääntynyt Lönnrotinkadulle. Kuljettaja on käyttänyt silminnähden huomattavaa ylinopeutta. Mannerheimintien ja Lönnrotinkadun risteyksessä epäilty on törmännyt risteyksessä oleviin jalankulkijoihin, jotka ylittivät katua vihreillä valoilla. Uhri raahautui auton mukana aina Annankadulle asti.

Ajoneuvon kuljettaja on alustavasti kertonut, että on ajanut autollaan auton torvea painaen voimakasta ylinopeutta Aleksanterinkadulla ja jatkanut edelleen Mannerheimintien kautta Lönnrotinkadulle välittämättä siitä, jos joku jää auton yliajamaksi.

Tapahtumaa tutkitaan tappona, viitenä tapon yrityksenä, rattijuopumuksena ja törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena. Mies on pidätetty ja hänen vangitsemisasiansa on esillä alkuviikosta.

Iltalehden hankkimien tietojen perusteella mies on työskennellyt taksialalla ja asunut myös ulkomailla. Ulkomaisessa 2000-luvun alussa ilmestyneessä lehtiartikkelissa mies on kertonut hakeneensa turvapaikkaa Liettuasta, koska piti maata demokraattisempana kuin Suomea. Suomessa mies oli artikkelin mukaan ollut omasta mielestään tarpeettomasti psykiatrisessa hoidossa.

  • EDIT klo 13.45: Lisätty rikosnimikkeet ja uhrin tiedot

Kommentoi Facebookissa