Yöllä alkanut lakko loppui ‒ teknologiateollisuuden toimihenkilöille saatiin uusi työehtosopimus

Ammattiliitto Pron teknologiateollisuuden sopimuksen piirissä on 27 000 toimihenkilöä.

Ammattiliitto Pron teknologiateollisuuden sopimuksen piirissä on 27 000 toimihenkilöä. (Kuva Fotolia)

Kiistaa aiheuttaneet kiky-tunnit poistuvat entisessä muodossa ja tilalle tulee uusia elementtejä.

TYÖRIITA Teknologiateollisuuden toimihenkilöille saatiin uusi työehtosopimus, kun Teknologiateollisuus ja Ammattiliitto Pro hyväksyivät maanantaina edellisenä yönä saavutetun neuvottelutuloksen. Samalla loppui yöllä alkanut Pron lakko, ja myös ylityökielto päättyi.

Pro hylkäsi lauantaina sovittelija Jukka Ahtelan tekemän sovintoehdotuksen. Työriitaan haettiin kuitenkin sopua jälleen sunnuntaina, ja osapuolet pääsivät kokonaisuudesta neuvottelutulokseen Ahtelan johdolla käydyissä neuvotteluissa.

Toimihenkilöiden uusi työehtosopimus on 25 kuukauden mittainen, ja se nostaa palkkoja sopimuskauden aikana yhteensä 3,3 prosenttia. Palkankorotusten taso on sama kuin aiemmin solmitussa teknologiateollisuuden työntekijöiden sopimuksessa, mutta ratkaisussa on hieman enemmän yritys- ja työpaikkakohtaista erää.

– Pron hallinto hyväksyi neuvotteluratkaisun, vaikkakaan ei tyytyväisenä. Erityisesti työaikaratkaisu on hankala. Joillakin isoilla työpaikoilla on käytössä nyt tehtyä sopimusta parempia työaikaratkaisuja, toteaa Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

Kiistaa aiheuttanut työaikakysymys ratkaistiin siten, että kiky-tunnit poistuvat entisessä muodossa ja tilalle tulee useita työaikaa ja joustoa lisääviä sekä kilpailukykyä parantavia elementtejä. Luottamusmiehen kanssa tehtävällä kirjallisella sopimuksella voidaan paikallisesti pidentää toimihenkilön työaikaa enintään 32 tuntia vuodessa. Sopimuksessa on määriteltävä myös korvaus ja toteutustapa.

– On arvokasta, että sopu löytyi ja työtaistelu jäi lyhyeksi. Ratkaisun työaikaelementit ovat erilaisia kuin neuvottelukierroksella aiemmin tehdyissä sopimuksissa. Työaikaratkaisussa on otettu huomioon nimenomaan teknologiayritysten tarpeita toimihenkilötyössä, sanoo neuvottelujohtaja Jarkko Ruohoniemi Teknologiateollisuudesta.

Kaikki toimihenkilöt palaavat töihin tiistaiaamuna 11.2. Kun uusi työehtosopimus on allekirjoitettu, Teknologiateollisuus jatkaa Pron ay-jäsenmaksujen perintää. Pron teknologiateollisuuden sopimuksen piirissä on 27 000 toimihenkilöä.

Lue myös: Ammattiliitto Pron hallitus hylkäsi sovintoesityksen – lakko laajenee koko teknologiateollisuuteen

Kommentoi Facebookissa