Yöperhosten salattu maailma kiinnostaa – jo viidenneksi katsotuin dokumenttielokuva

Katsoja pääsee elokuvassa lentämään yöperhosista skannattujen röntgentomografiakuvien sisään.

Katsoja pääsee elokuvassa lentämään yöperhosista skannattujen röntgentomografiakuvien sisään. (Kuva Heureka)

Ensi-ilta Yhdysvalloissa on ensi kesäkuussa ja elokuva on ohjelmistossa siellä vuoden.

DOKUMENTTIELOKUVA Yöperhoset ovat liihotelleet Heurekan planetaariossa joulukuusta 2015 asti. Yöperhosten salattu maailma on ensimmäinen kotimainen digitaalinen kuputeatteriin tehty dokumenttielokuva. Se on visuaalisesti lumoava, uuden teknologian mahdollistama seikkailu yöperhosten heikosti tunnettuun maailmaan.

Elokuva on noussut kaikkien aikojen katsotuimpien suomalaisten dokumenttielokuvien joukkoon. Sen on nähnyt jo noin 52 000 Heureka-kävijää. Taakse on jäänyt jo kuudenneksi katsotuin Miesten vuoro (2010) ja näinä päivinä se ohittanee myös musiikkidokumentti Saimaa-ilmiön (1981), jolla on 52 677 katsojaa teatterilevityksessä.

Elokuvassa matkataan eri perhoslajien kanssa päiväntasaajalta napapiirille asti. Siinä hyödynnetään kolmiulotteista röntgentomografiaa, jonka avulla hyönteisiä päästään tarkastelemaan mikroskooppisella tasolla. Yöperhosten salattu maailma -elokuva on palkittu kansainvälisillä festivaaleilla kahdesti juuri kuvausteknologiansa innovatiivisuuden vuoksi. Katsoja pääsee elokuvassa lentämään yöperhosista skannattujen röntgentomografiakuvien sisään.

Elokuva palkittiin FullDome -elokuvafestivaaleilla Saksassa toukokuussa 2016. Janus-palkinto tuli elokuvatuotantoyhtiö Pohjankonna Oy:n Hannes Vartiaiselle ja Pekka Veikkolaiselle sekä mikrotomografiadatan visualisointityökalut kehittäneelle Janne Pulkkiselle innovatiivisesta tuotantoteknologiasta.

Samana syksynä elokuva palkittiin New Yorkin Imagine Science -elokuvafestivaaleilla. Festivaalien ainoa planetaarioelokuva sijoittui toiseksi kategoriassa, jossa kilpailivat festivaalien visuaalisesti näyttävimmät elokuvat.

– Elokuva poikkeaa jonkin verran planetaarioelokuvien valtavirrasta ja se sai erittäin lämpimän vastaanoton. Pulkkisen kehittämä ohjelmistokokonaisuus on maailman mittakaavassa ainutlaatuinen, Pohjankonnan Hannes Vartiainen kommentoi.

Nyt Hannes Vartiainen ja Pekka Veikkolainen työskentelevät jo uuden planetaarioelokuvan parissa. Itämeren tilanteesta kertova Merten valtakunta tulee ensi-iltaan Heurekassa vuonna 2018.

Yöperhosten salattu maailma -elokuva on myyty Yhdysvaltoihin Etelä-Carolinassa sijaitsevaan The Museum of York Countyn planetaarioon. Ensi-ilta Yhdysvalloissa on ensi kesäkuussa ja elokuva on ohjelmistossa siellä vuoden. Yöperhosten salattu maailma -elokuvaa esitetään Heurekan planetaariossa vielä 12.10.2017 asti.

Kommentoi Facebookissa