Yrityksille uusi kustannustuki koronaviruksen vuoksi – Business Finlandin koronatuet ajetaan alas

– Tarvitsemme suoraa toimialariippumatonta kustannustukea yritysten toiminnan varmistamiseen lyhyellä aikavälillä, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä.

– Tarvitsemme suoraa toimialariippumatonta kustannustukea yritysten toiminnan varmistamiseen lyhyellä aikavälillä, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Tuki on tarkoitettu yrityksen kiinteisiin kuluihin ja vaikeasti sopeutettaviin palkkakustannuksiin.

KORONAVIRUS Hallitus on linjannut neuvottelussaan, että yrityksille tulee toimialasta riippumaton kustannustuki. Tuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi koronaviruksen vuoksi.

– Uudella kustannustuella haluamme estää yritysten konkurssiaallon ja työpaikkojen menetykset. Tavoitteena on edesauttaa yritysten nopeaa toipumista koronakriisistä ja välttää lomautusten muuttuminen irtisanomisiksi. Suomessa suorien tukitoimien painopiste on ollut tähän asti kehittämistuissa. Tarvitsemme suoraa toimialariippumatonta kustannustukea yritysten toiminnan varmistamiseen lyhyellä aikavälillä, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Laki yritysten kustannustuesta valmistellaan pikaisella aikataululla yhdessä työ- ja elinkeinoministeriössä ja valtiovarainministeriössä. Tuki haetaan Valtiokonttorista. Kustannustuen edellytyksenä on liikevaihdon heikkeneminen. Jatkovalmistelussa määritellään, kuinka paljon liikevaihdon on täytynyt tippua, jotta yritys on oikeutettu tukeen.

Tuki on tarkoitettu yrityksen kiinteisiin kuluihin ja vaikeasti sopeutettaviin palkkakustannuksiin, joiden korvaustasot tarkennetaan valmistelun edetessä. Tukea voi saada kahdelta kuukaudelta ja tuen määrä tulee todennäköisesti olemaan 2000 ja 200 000 euron välillä yritystä kohden. Lintilä uumoilee tuesta aiheutuvan valtiolle kustannuksia 200-300 miljoonaa euroa kuukaudessa.

Kustannustukea voi hakea, vaikka yritys olisi jo saanut muita suoria tukia koronatilanteessa, mutta muut suorat tuet vähennetään kustannustuesta. Ravintola-alan tuki ja kuntien myöntämä yksinyrittäjien koronatuki vähennetään täysimääräisesti ja Business Finlandin ja ELY-keskusten yrityksille myöntämistä kehittämistuista otetaan huomioon 70 prosenttia.

Saatu kustannustuki vaikuttaa yrityksen vuoden 2020 voitonjakokelpoisiin varoihin. Tuen piirissä ovat myös yhdistykset ja säätiöt, jotka harjoittavat liiketoimintaa.

Tällä hetkellä ELY-keskukset ja Business Finland myöntävät yrityksille koronavirustilanteen kehittämisavustusta. Hallitus linjasi, että näiden niin sanottujen koronatukien haut suljetaan samassa yhteydessä, kun kustannustukea koskeva hallituksen esitys annetaan. Business Finland ja ELY-keskukset käsittelevät normaalisti kaikki hakemukset, jotka ovat saapuneet koronatukien hakujen voimassaoloaikana.

Hakujen sulkemisen jälkeen Business Finland ja ELY-keskukset rahoittavat yrityksiä normaaleilla rahoitusinstrumenteilla. Lisäksi kunnat myöntävät toimintatukea yksinyrittäjille. Yksinyrittäjien koronatukeen ei tule muutoksia.

Lue myös: Yritysten mukaan hallitus on onnistunut huonosti talouskriisin hoidossa – koronaepidemian hoidossa hyvin

Kommentoi Facebookissa