Yritys turmeli ympäristöä, mutta jätettiin tuomitsematta – valtiolle kallis lasku oikeudenkäynnistä

Oikeus perusteli tuomitsematta jättämistä sillä, että alan toimintaympäristö on haastava. (Kuvituskuva Fotolia)

Noin 60 jätteenkäsittelylaitoksen läheisyydessä asunutta henkilöä vaati yhtiölle tuomiota.

YMPÄRISTÖN TURMELEMINEN Jätteenkäsittelyfirma Delete Finland Oy on todettu syylliseksi ympäristön turmelemiseen. Syyttäjän vaatimaan yhteisösakkoon yritystä ei kuitenkaan tuomittu. Viiden vastaajan syytteet hylättiin, ja valtio määrättiin maksamaan heidän oikeudenkäyntikulujaan yli 242 000 euroa.

Deleten jätteenkäsittelylaitos sijaitsee Tampereella Ruskon alueella. Syytteen mukaan laitos on lupaehtojen vastaisesti päästänyt ympäristöön jätettä, ja teko on ollut omiaan aiheuttamaan ympäristön pilaantumista. Sallitut varastointimäärät on ylitetty ja se on aiheuttanut hajuhaittaa, totesi syyttäjä.

Käräjillä noin 60 Deleten laitoksen läheisyydessä asunutta henkilöä vaati yhtiölle tuomiota. Syyttäjä puolestaan vaati yrityksen tuomitsemista 70 000 euron yhteisösakkoon. Yhdelle johtoportaan miehelle vaadittiin ehdollista vankeutta ja kolmelle sakkoja.

Pirkanmaan käräjäoikeus totesi, että yritys on syyllistynyt ympäristön turmelemiseen. Yritys jätettiin tuomitsematta yhteisösakkoon. Oikeus perusteli tuomitsematta jättämistä sillä, että alan toimintaympäristö on haastava.

Delete oli pyrkinyt hillitsemään jätteen kertymistä ja yrittänyt parantaa kiertoa, mutta jätteenpolttolaitokset eivät voineet ottaa jätettä vastaan siinä määrin kuin oli tarvetta. Delete oli yrittänyt nopeuttaa jätteiden varastohallien rakentamista, mutta kaupungin lupaprosessien takia rakennushankkeet viivästyivät. Siitä syystä oikeus piti 70 000 euron yhteisösakon tuomitsemista kohtuuttomana.

Valtiolle oikeudenkäynti tuli kalliiksi. Delete Finland Oy:n emoyhtiön Delete Groupin syyte hylättiin, samoin kävi neljän Deleten johtohenkilöiden syytteille. Valtio määrättiin maksamaan tuomitsematta jääneiden vastaajien oikeudenkäyntikuluja yhteensä 242 135 euroa. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Lue myös: Jätteenkäsittelijälle vaaditaan sakkoja – ”Haju on ollut epämiellyttävää ja kulkeutunut asuntojen sisälle”

Kommentoi Facebookissa