Aapeli-myrskyssä mitattiin merellä ennätyksellistä tuulta – puuskissa kovimmillaan jopa 41,6 m/s

Ilmatieteen laitoksen mukaan merialueilla tuuli yltyi lähes hirmumyrskyksi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan merialueilla tuuli yltyi lähes hirmumyrskyksi. (Kuva Fotolia)

Selkämerellä mitattiin aaltopoijun kahdeksanvuotisen mittaushistorian suurin aallonkorkeus.

SÄÄTILA Tammikuun 2. päivän vastaisena yönä mitattiin Ilmatieteen laitoksen mukaan ennätyksellistä tuulta Suomen merialueilla. Tuuli yltyi lähes hirmumyrskyksi.

– Kökarin Bogskärissä 10 minuutin keskiarvo tuulen nopeudesta oli 32,5 m/s. Tämä ylittää entisen Suomen ennätyksen 31 m/s, mikä on mitattu vuosina 1971, kahdesti 1975 ja 1995, kertoo meteorologi Pauli Jokinen.

Kökarin tuulen nopeus jää hieman alle hirmumyrskyrajan eli 33 m/s. Puuskissa tuuli oli kovimmillaan merellä 41,6 m/s. Aallokko oli myös rajua. Selkämerellä mitattiin aaltopoijun kahdeksanvuotisen mittaushistorian suurin aallonkorkeus. Alustavien tietojen mukaan merkitsevä aallonkorkeus oli 7,9 metriä.

Maa-alueilla tuuli oli puuskissa maan länsiosassa paikoin yli 20 m/s. Manner-Suomen kovin puuska oli Vaasan Klemettilässä mitattu 28 m/s. Maarianhaminan lentoasemalla mitattiin jopa 29,8 m/s.

Myrskymatalapaineeseen liittyen maan keskiosassa on satanut myös reippaasti lunta. Pirkanmaalta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella on kertynyt noin 20 cm lunta ja tykkylumi on aiheuttanut sähkökatkoja. Matalapaine väistyy nyt kaakkoon ja tuulet alkavat heiketä.

Lue myös: Kymmeniä tuhansia kotitalouksia ilman sähköä – talvimyrsky on aiheuttanut runsaasti sähkökatkoja

Kommentoi Facebookissa