Kymmeniä tuhansia kotitalouksia ilman sähköä – talvimyrsky on aiheuttanut runsaasti sähkökatkoja

Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä. (Kuva Fotolia)

Sähköverkon vikojen korjaus on vaikeaa ja sähkökatkot voivat kestää tunteja.

SÄHKÖKATKOT Talvimyrsky on vaikeuttanut tiellä liikkumisia ja aiheuttanut kolareita, mutta myös sähkökatkoja yöstä alkaen. Uusia katkoja voi tulla pitkälle iltapäivään tuulen jatkuessa myrskyisänä. Matalapaineen rintama on tuonut myös sisämaahan myrskyisää tuulta sekä paikoin runsasta lumentuloa.

Energiateollisuuden päivittyvän rekisterin mukaan Elenialla on tällä hetkellä yli 26 000 sähkötöntä asiakasta, Carunalla lähes 20 000, Järvi-Suomen Energialla yli 13 000 ja Vaasan Sähköverkolla lähes 9 000 ilman sähköä. Kaikkiaan ilman sähköä olevia asiakkaita oli aamulla 24 yhtiöllä noin 88 000.

Esimerkiksi Elenian alueella myrskyluokan puuskatuulia esiintyy laajalti koko verkkoalueella, erityisesti Pirkanmaalla ja Hämeessä eilisestä myöhäisillasta tämän päivän iltapäivään ja alkuiltaan saakka.

Yön pimeyden, myrskytuulen sekä ja lumisateen vuoksi maastossa liikkuminen ja sähköverkon vikojen korjaus on vaikeaa. Tämän vuoksi sähkökatkot voivat kestää tunteja. Johdoilla roikkuviin puihin ei kuitenkaan saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan sähköiskun vaaran vuoksi. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä.

Tavanomaisesta poikkeava tuulensuunta huomioon ottaen tuulivahinkoja tulee todennäköisesti syntymään roudasta huolimatta. Lisäksi keskisessä Suomessa mahdollisesti tykkyyntyvä lumi vaikeuttaa tilannetta entisestään. Märkä tykkylumi voimistaa tuulen vaikutusta lisäten puustovahinkoja.

  • Energiateollisuus ry:n karttapalveluun on koottuna kaikkien sähköyhtiöiden sähkökatkokartat: energia.fi/hairiokartta

Lue myös: Caruna vastaa: ”Hinnankorotusten taustalla sähkökatkot ja niiden vuoksi asetetut velvoitteet”

Kommentoi Facebookissa