Nyrkkeilyasiantuntija Pekka Mäki arvioi – ”Tatli, Wahlström ja Helenius kolkuttelevat isojen ottelujen oville”

Pekka Mäki on tehnyt pitkän uran suomalaisen nyrkkeilyn parissa eri rooleissa.

Pekka Mäki on tehnyt pitkän uran suomalaisen nyrkkeilyn parissa eri rooleissa. (Kuva AOP)

Pekka Mäki näkee suomalaisten huippunyrkkeilijöiden tulevaisuudet valoisina.

NYRKKEILY Pitkän uran nyrkkeilyn parissa tehnyt Pekka Mäki kertoo Päivän Lehden haastattelussa, miten suomalainen nyrkkeily voi tällä hetkellä.

– Nyrkkeily voi mielestäni kohtuullisen hyvin. Olympiatyylin nyrkkeilyssä toivoisin nuorten harrastajamäärien kasvua, ja ammattinyrkkeilyssä meillä on edelleen voimissaan kolmen kärki, Edis Tatli, Eva Wahlström ja Robert Helenius. Edellä mainitut nyrkkeilijät kolkuttelevat vielä isojen ottelujen oville, Mäki sanoo.

Tatli, Wahlström ja Helenius ovat olleet otsikoissa erilaisten asioiden tiimoilta. Wahlström hävisi ammattilaisuransa ensimmäisen ottelun New Yorkissa joulukuussa, kun Katie Taylor päihitti suomalaisen pisteillä.

Kuten Päivän Lehti ottelun alla kertoi, Wahlström lähti otteluun altavastaajana. Esimerkiksi LeoVegas ja Betfair antoivat Taylorin voitolle kertoimeksi vain 1,05.

– Eva on edelleen WBC-liiton ylemmän höyhensarjan mestari, ja tuossa Katie Taylor -ottelussa oteltiin kevyensarjan MM-vöistä. Sen vuoksi uskon Evalle satavan monia mielenkiintoisia ottelutarjouksia ulkomailta.

– Evan ura on siinä vaiheessa, että hän varmaan haluaa juuri nyt lisätä vyölleen muidenkin valtaliittojen, WBA:n, WBO:n ja IBF:n, vöitä. Uskon, että näemme Evan haastavan vuoden 2019 jonkun edellä mainitun liiton mestarin.

Helenius relevantti haastaja kenelle tahansa

Heleniuksella on ollut erinäisiä ongelmia sekä kehässä että sen ulkopuolella viime vuosina, mutta viime ottelussaan suomalaisjätti tyrmäsi Erkan Teperin.

– Helenius osoitti Teper-ottelussa sen, että hän pystyy kunnossa ollessaan haastamaan melkein kenet tahansa raskaan sarjan huipulta. Tuossa kyseisessä ottelussa, jossa minulla oli kunnia toimia kommentaattorina, Robert sai mahtavan nosteen uralleen nousten IBF-liiton listalle sijalle 7.

– Juuri tuo sijoitus tekee Robertista relevantin haastajan kenelle tahansa raskaan sarjan kärkinimelle. Uskon, että hänet nähdään kehässä kevään 2019 aikana puolustamassa IBF-Inter Continental -titteliään ja sitten onkin jo kovemman ottelun aika.

Suomalaisista nyrkkeilijöistä eniten näkyvyyttä on viime aikoina saanut Tatli, joka voitti Tanssii tähtien kanssa -kilpailun tanssiparinsa Katri Mäkisen kanssa.

– Uskon kisan tuovan Edikselle uutta kannattajakuntaa lisääntyneen tunnettavuuden myötä. Edishän on ollut urheilun seuraajille nimi jo ennen TTK-kilpailua, ja voitto on taatusti avannut ihmisten silmiä hienosta ja ystävällisestä ihmisestä kehän ulkopuolellakin, Mäki sanoo.

Mäen mukaan o varmaan sanomattakin selvää, että näillä on seurausta tulevissa nyrkkeilyilloissa ja tapahtumissa, missä ikinä hän sitten esiintyykin.

– Urheilullisessa mielessä TTK-kilpailu oli hyvä irtiotto urheilijan askeettiseen harjoitteluun, jossa hänen kaipuu nyrkkeilyn pariin vain kasvoi. Jo nyt salilla on näkynyt entistä iloisempi ja motivoituneempi Tatli, vaikka ei hän kuulemma ole tanssissakaan helpolla päässyt.

Tatli on teknisesti taitava ja nopea

Tatli solmi hiljattain sopimuksen Concreto Agencyyn, joka jatkossa hoitaa kaikki Tatlin kaupalliset yhteistyökumppanuudet ja nyrkkeilykehän ulkopuoliset esiintymiset.

– Uskon, että taustavoimiin tullut yhtiö mahdollistaa tehokkaamman urheiluun panostamisen kokonaisuutta ajatellen. Menestyneen urheilijan taustalla on aina joukko osaajia ja asiantuntijoita, kukin omalla osa-alueellaan, ja siksi olemme tästä hyvillä mielin. Nyrkkeilyyn liittyvät asiat pysyvät edelleen samoissa käsissä, Mäki sanoo.

Mäki näkee, että Tatlilla on vielä parannettavaa. Tatli on jo erittäin kokenut nyrkkeilijä. 33 ottelua ammattilaisena, joista 12 ottelua on ollut titteliotteluita.

– Se kertoo kaiken. Uralle on kertynyt kaksi tappiota, WBA-liiton MM-ottelussa ja EM-ottelussa 2017, molemmat pistein. Viimeisin kuitattiin tyylikkäästi uusinnassa.

– Edis on teknisesti taitava ja nopea nyrkkeilijä sekä erittäin kokenut. Kaikilla suurilla mestareilla isoimmat kehittymisen askeleet ovat tapahtuneet henkisellä puolella. Uskon myös Tatlin kohdalla tapahtuvan näin ja vuosi 2019 on hänen.

Lue myös: Kaikki vyöt peliin! – Anthony Joshua haluaa kohdata kehässä seuraavaksi Deontay Wilderin

Kommentoi Facebookissa